Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Južná Kórea: Príchod olympijského ohňa narušili demonštranti

Rôzni aktivisti vyhlásili, že sa pokúsia blokovať olympijský plameň na protest proti čínskej politike k severokórejským utečencom a jej zásahu v Tibete.
Rôzni aktivisti vyhlásili, že sa pokúsia blokovať olympijský plameň na protest proti čínskej politike k severokórejským utečencom a jej zásahu v Tibete. (Zdroj: SITA)

SOUL - Olympijský oheň v nedeľu pricestoval do Južnej Kórey, kde absolvuje poslednú etapu svojej cesty. Demonštranti už vopred prisľúbili, že sa budú usilovať o narušenie priebehu štafety naprieč mestom, ktoré v roku 1988 hostilo olympijské hry.

Štafeta by sa mala začať v nedeľu v parku, ktorý bol vybudovaný pre olympijské hry v Soule, a pokračovať 24-kilometrovou trasou k mestskej radnici. A to aj napriek tomu, že organizátori behu odmietli zverejniť presnú trasu pre obavy z výtržností. Na ochranu plameňa vláda rozostavila v meste 8 tisíc policajtov. Z nich má skúsenosti s maratónskym behom asi 100. Oni budú plameň priamo sprevádzať.

Demonštrácie sú v Južnej Kórei bežným javom a polícia má dlhoročné skúsenosti s usmerňovaním veľkých skupín ľudí. Rôzni aktivisti vyhlásili, že sa pokúsia blokovať olympijský plameň na protest proti čínskej politike k severokórejským utečencom a jej zásahu v Tibete. Chan Čchang Kchwon, hlava koalície organizácií reprezentujúcich severokórejských utečencov v Južnej Kórei, opísal politiku Pekingu týkajúcu sa deportácií Severokórejčanov, ktorí ušli zo svojej chudobnej vlasti. "Kým sa (Čína) snaží zlepšiť si imidž v súvislosti s olympiádou, naďalej posiela utečencov na sever aj keď vie, že ich tam popravia alebo pošlú do politických väzení," povedal Han.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu