Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pobrežie Šalamúnových ostrovov zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HONARIA - Pobrežie Šalamúnových ostrovov nachádzajúcich sa v Austrálii a Oceánii zasiahlo v utorok ráno miestneho času silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0. Informujú o tom agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

K zemetraseniu došlo o 03.03 SEČ približne 15 kilometrov juhozápadne od ostrova Guadalcanal, na ktorom leží hlavné mesto Honiara, v hĺbke 15 kilometrov, približuje USGS. Bezprostredne neboli hlásené rozsiahlejšie škody ani zranené osoby.

Pre oblasť pobrežia Šalamúnových ostrovov v rámci 300 kilometrov od epicentra zemetrasenia bolo vydané varovanie pred vlnami cunami. Očití svedkovia hlásili mohutné otrasy, ktoré zhodili na zem televízory či iné predmety. Reportér AFP v Honiare uviedol, že otrasy trvali zhruba 20 sekúnd. Ako dodal, v niektorých častiach metropoly vypadol prúd a ľudia sa utekali z pracovísk skryť na vyššie poschodia.

Šalamúnove ostrovy, Papua-Nová Guinea a mnoho ďalších ostrovov v regióne leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde dochádza ku zhruba 90 percentám všetkých zemetrasení na svete. Na indonézskom ostrove Jáva zomrelo pri pondelkovom zemetrasení viac než 160 ľudí a stovky ďalších sa zranili.

Viac o téme: MagnitúdaZemetrasenie Šalamúnové ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu