Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Záber na veľkú skupinu migrantov: Pokúšali sa prekročiť hranicu medzi Slovenskou a Českou republikou

Skupina migrantov sa snaží prekročiť územie Moravy a pokračovať ďalej západným smerom. Zobraziť galériu (2)
Skupina migrantov sa snaží prekročiť územie Moravy a pokračovať ďalej západným smerom. (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

JUŽNÁ MORAVA – Otázka migrantov, ktorí prúdia do Európy už roky, je stále viac naliehavejšia. Keďže boje na Blízkom východe sa nekončia, zrejme neskončí ani nelegálny prechod ľudí cez hranice. Českej polícii sa podarilo vďaka vybaveniu zaznamenať na video skupinu utečencov, ktorá sa snažila pokračovať smerom na Západ.

Vo štvrtok 28. októbra, sa podarilo vďaka dronu českej polície odhaliť väčšiu skupinu migrantov, ktorí si to lesom razili cez hranicu Českej a Slovenskej republiky. Policajti vedeli, že ide o vyše dvesto ľudí. Dron bol totiž vybavený aj termovíziou.

Migranti odhalení na kamere s termovíziou (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Obrovské čísla 

Odkedy boli na južnej Morave, štátna hranica medzi Slovenskou a Českou republikou, opäť zavedené kontroly, zistilo sa, že tento úsek naďalej používajú utečenci, aby sa dostali ďalej do západných štátov Európskej únie (EÚ).

Českí policajti používajú na kontrolu hraníc drony s termovíziou.
Zobraziť galériu (2)
Českí policajti používajú na kontrolu hraníc drony s termovíziou.  (Zdroj: Policie České republiky)

K danému dňu bolo odhalených na tomto úseku 3 686 nelegálnych migrantov a 54 prevádzačov. "Pri 900 prípadoch sa zistilo, že týmto cudzincom bol vstup na naše územie úplne odmietnutý. Tzv. readmisné konanie sa začalo so sedemsto osobami," informuje vo vyhlásení Polícia Českej republiky. 

Za súčasnej situácie je na hraničných priechodoch ČR nasadzovaných denne 376 policajtov, 86 vojakov a 56 zamesnancov colnej správy. "V posledných dňoch evidujeme stále častejšie pokusy o prekonanie hraníc práve na tzv. zelenej hranici. V nadväznosti na zmeny v spôsoboch, ktorými sa k nám utečenci snažia nelegálne vstúpiť, sú operatívne prijímané ďalšie adekvátne opatrenia," uvádza sa ďalej v správe. Dokonca tu dochádza k nasadzovaniu špeciálnej techniky, kam patria aj drony so špeciálnou termiovíziou. 

Viac o téme: HranicaČeská republikaTermovíziaMigračná krízaPolicie české republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu