Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Aktivisti hodili plechovky s rajčinovou polievkou na Van Goghove Slnečnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR, SITA/AP)

LONDÝN - Environmentálni aktivisti hodili v piatok plechovky s rajčinovou polievkou na zrejme najslávnejší obraz maliara Vincenta van Gogha s názvom Slnečnice, ktorý je vystavený v britskej Národnej galérii v centre Londýna. Na sociálnych sieťach sa objavili videá z incidentu, informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Zoskupenie Just Stop Oil vo vyhlásení uviedlo, že dvaja demonštranti na protest proti fosílnym palivám hodili na obraz dve plechovky s rajčinovou polievkou a požadovali, aby britská vláda pozastavila všetky nové ropné a plynové projekty. K incidentu došlo o 11.00 h miestneho času (napoludnie SELČ), spresňuje AFP.

Dvoch aktivistov následne v priestoroch galérie zadržali. Rajčinová polievka znečistila sklenený ochranný povrch obrazu a časti zlatého rámu, spresňuje DPA. Bezpečnostná služba vzápätí eskortovala návštevníkov z miestnosti 43, kde sa obraz nachádza. "Čo má väčšiu hodnotu, umenie, alebo život? Má to väčšiu hodnotu než potraviny? Väčšiu než spravodlivosť?" uviedla pred Van Goghovým obrazom 21-ročná aktivistka Phoebe Plummerová z Londýna. "Ste viac znepokojení kvôli ochrane obrazu, alebo záchrane našej planéty a ľudí?" dodala. Predstavitelia galérie uviedli, že maľba zostala nepoškodená a menšie škody vznikli len na ráme. 

Viac o téme: PlechovkyPolivkaVan Goghove Slnečnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu