Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

OSN odsúdilo anexiu ukrajinských území, za Putina sa postavili štyri krajiny

Výsledok hlasovania. OSN považuje ruské obsadenie častí Ukrajiny za nelegálne.
Výsledok hlasovania. OSN považuje ruské obsadenie častí Ukrajiny za nelegálne. (Zdroj: SITA/AP/Bebeto Matthews)

NEW YORK - Na Valnom zhromaždení OSN odsúdilo nedávnu ruskú anexiu štyroch okupovaných ukrajinských území 143 krajín. Čína, ako tradičný spojenec Ruska, sa hlasovania zdržala. Nasledovalo ju ďalších 35 krajín. Niekoľko členov OSN nehlasovalo vôbec. Krajiny, ktoré považujú kroky Ruska za legálne, boli štyri.

Na Valnom zhromaždení OSN, ktoré zasadalo v stredu 12. októbra, odsúdilo pokus o ruskú anexiu častí Ukrajiny 143 zo 193 krajín. išlo o štyri čiastočne okupované oblasti Ukrajiny (Doneck, Luhansk, Cherson a Záporožie). Proti rezolúcii odsudzujúce krok Moskvy ako nelegálne hlasovalo iba Rusko, Bielorusko, Sýria, Nikaragua a Severná Kórea. Ďalších 35 krajín vrátane Číny sa zdržalo hlasovania. 

"Odsúdenie ruskej anexie časti Ukrajiny Valným zhromaždením OSN je pre Moskvu jasný odkaz, že Rusko nemôže vymazať suverénny štát z mapy sveta, nemôže meniť hranice použitím sily ani zmocniť sa iného územia. Ukrajina má rovnaké práva ako každá iná suverénna krajina." uviedol  americký prezident Joe Biden v tlačovom vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na twitteri napísala, že ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi toto porušenie medzinárodného práva nikdy neprejde. 

Schválená rezolúcia zároveň Rusko vyzýva na okamžité stiahnutie svojho vojska z územia Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. "Slovensko stojí za Ukrajinou a odsudzuje hanebné referendá aj nelegálne anexie v réžii Ruska," vyjadril sa šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

 

Medzinárodné spoločenstvo vyslalo Rusku ďalší veľmi jasný odkaz 🇸🇰/🌐 Slovenská republika sa pripojila k ďalším 142...

Posted by Rastislav Káčer on Wednesday, October 12, 2022

Výsledok hlasovania privítal aj český minister zahraničia Ján Lipavský. "Valné zhromaždenie OSN opäť hlasovalo v prospech dodržiavania Charty OSN a medzinárodného práva - 143 hlasmi prijalo rezolúciu odsudzujúcu ďalší pokus Ruska o krádež ukrajinských území," napísal na twitteri.

Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že ho teší, že drvivá väčšina krajín stojí na strane Ukrajiny a obhajuje Chartu OSN a rozhodne sa stavia proti vojne Ruska voči Ukrajine a jej ľudu. "Len veľmi málo krajín hlasovalo s Ruskom," zdôraznil Blinken, ktorý uvítal medzinárodnú jednotu a neochvejnú podporu Kyjevu.

"Jedná sa o dôležitý prejav medzinárodnej jednoty proti agresorovi, ktorý sa snaží destabilizovať medzinárodné normy, ktoré nás všetkých chránia," reagoval na výsledok hlasovania britský minister zahraničia James Cleverly. "Hlasovanie je nespochybniteľným dôkazom toho, čo už nejaký čas vieme; Putin stojí na medzinárodnej scéne osamotený a jeho konanie ženie jeho krajinu do ďalšej izolácie, ktorú si sám spôsobil," dodal vo vyhlásení.

Šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnaová privítala stredajšie hlasovanie na Valnom zhromaždení OSN ako dobrý výsledok. "Masívna podpora základných princípov Charty," uviedlana twitteri.

Moskva zorganizovala hlasovanie o pripojení samozvaných separatistických ľudových republík Doneckej a Luhanskej a Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti na východe a juhu Ukrajiny k Rusku. Na základe výsledkov, ktoré západné krajiny odsúdili ako sfalšované, územie pripojila k Rusku. Kyjev aj Západ hlasovania ani anexiu neuznávajú.

Viac o téme: RezolúciaAnexiaValné zhromaždenieNew YorkOSNVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu