Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KĽDR odpálila ďalšie dve balistické rakety: Uviedla dôvody, pre ktoré to urobila

Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety Zobraziť galériu (5)
Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

PCHJONGJANG - Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že nedávne odpálenia rakiet boli odpoveďou na spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Pchjongjang zároveň obvinil Washington z eskalácie napätia na Kórejskom polostrove.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že odpálenia rakiet sú "spravodlivými protiopatreniami Kórejskej ľudovej armády proti spoločným cvičeniam Južnej Kórey a USA, ktoré eskalujú vojenské napätie na Kórejskom polostrove". 

Juhokórejská a americká armáda v uplynulých týždňoch absolvovali spoločné vojenské cvičenia vrátane rozsiahlych námorných manévrov a protiponorkových cvičení, pripomína AFP. 

Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety
Zobraziť galériu (5)
Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

Severokórejský rezort diplomacie taktiež kritizoval rozhodnutie USA presunúť lietadlovú loď USS Ronald Reagan na Kórejský polostrov druhýkrát za uplynulý mesiac. KĽDR tvrdí, že USA týmto krokom vážne ohrozuje stabilitu situácie na Kórejskom polostrove.  

Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety

Podľa juhokórejskej armády odpálila Severná Kórea vo štvrtok ďalšie dve balistické rakety. Japonský minister obrany Jasukazu Hamada následne oznámil, že prvá strela preletela asi 350 kilometrov v maximálnej výške okolo 100 kilometrov, zatiaľ čo druhá raketa mala dolet okolo 800 kilometrov vo výške približne 50 kilometrov. Išlo už o šiesty test balistických rakiet zo strany Pchjongjangu za menej ako dva týždne.

Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety
Zobraziť galériu (5)
Severokórejci odpálili ďalšie dve balistické rakety  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

KĽDR v utorok odpálila balistickú strelu stredného doletu (IRBM), ktorá preletela aj ponad územie Japonska, kde bol aktivovaný systém varovania pred vzdušnými útokmi. Išlo o prvý takýto prelet severokórejskej rakety nad japonským územím po piatich rokoch. V súvislosti s týmto incidentom v New Yorku mimoriadne zasadá aj Bezpečnostná rada OSN.

Provokácie Severnej Kórey povedú len k jej ďalšej izolácii 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu Severnú Kóreu varoval, že jej ďalšie provokačné konanie povedie k väčšiemu odsúdeniu a izolácii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Jonhap.

Blinken reagoval na nedávne raketové testy Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Vo štvrtok odpálila dve balistické rakety do mora a v utorok balistická strela stredného doletu (IRBM) preletela ponad územie Japonska. Za necelé dva týždne to bolo najmenej šesť raketových testov.

Antony Blinken v Juhoafrickej republike (JAR) v rámci jeho afrického turné.
Zobraziť galériu (5)
Antony Blinken v Juhoafrickej republike (JAR) v rámci jeho afrického turné.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

"Myslím si... že ak bude pokračovať touto cestou, tak sa len zvýši odsúdenie, zvýši sa izolácia a zvýšia sa kroky, ktoré sú prijímané v reakcii na jej konanie," uviedol Blinken v čilskej metropole Santiago na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Čile. "Myslíme si, že by Severnej Kórei pomohlo, keby nielen upustila od takéhoto konania, ale zapojila sa tiež do dialógu," dodal šéf americkej diplomacie.

Blinken vyzval KĽDR na dialóg aj po utorkovom teste rakety, keď jej prelet ponad japonské územie aktivoval systém varovania pred vzdušnými útokmi. "Navrhujeme to už veľa mesiacov, no KĽDR nanešťastie reaguje len odpaľovaním väčšieho počtu rakiet," uviedol v utorok Blinken počas telefonátu s rezortnými kolegami z Japonska a Južnej Kórey.

Viac o téme: RaketyOdpálenieUSAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu