Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mychajlo (42) si v ruskom zajatí prešiel peklom: Vyhladovanie nebolo ani zďaleka najhoršie...desivé detaily

Na obrázkoch je jedna a tá istá osoba Mychajlo Dianov. Vľavo ako obranca Mariupolu, vpravo po prepustení ruskými jednotkami zo zajatia. Zobraziť galériu (2)
Na obrázkoch je jedna a tá istá osoba Mychajlo Dianov. Vľavo ako obranca Mariupolu, vpravo po prepustení ruskými jednotkami zo zajatia. (Zdroj: Twitter/Defense of Ukraine)

MARIUPOL - Počas vojny si mnohí vojaci zvolia radšej smrť, ako byť v zajatí nepriateľa. Mychajlo Dianov, vojak 36. samostatnej námornej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl, bol po krutom období strávenom medzi ruskými vojakmi, napokon prepustený na slobodu. Z jeho príbehu sa tisnú slzy do očí. Bolo to strašné.

Vojak ukrajinskej armády Mychajlo Dianov (42) slúžil v jednotke, ktorá bránila Mariupol. Počas bojov sa zranil a dostal sa do zajatia ruskej armády. Jeho zdravotný stav sa počas "pobytu" u Rusov ešte viac zhoršil. Zajatci nedostávali ani zďaleka takú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ako ruskí vojaci. Mychajlova sestra Alyona Lavrushková opísala pre Ukrajinskú Pravdu aktuálny stav jej brata a aj všetko, čo jej povedal o dňoch strávených v zajatí. 

"Po fyzickej stránke je na tom veľmi zle. Mychajlo to ustál aspoň psychicky. Keď prišiel domov, veľmi sa tešil. Pamätám si ako povedal, že konečne dýcha čistý a čerstvý vzduch," povedala sestra Alyona. Mychajlo bol prepustený z ruského zajatia 21. septembra spoločne s 214 vojakmi, ktorí bránili Mariupol. Výmena zajatcov medzi Rusmi a Ukrajincami prebehla v Černihivskej oblasti na Ukrajine. V súčasnej dobe je už v opatere lekárov vo vojenskej nemocnici v Kyjeve. 

Takmer o tretinu ľahší

Po prvotných vyšetreniach sa zdravotníci zhodli, že očividne vykrivenú ruku mu ešte nebudú operovať. Mychajlo musí v prvom rade pribrať naspäť stratené kilá. "Jeho fyzický stav mu neumožňuje vykonať na tele žiadny chirurgický zákrok. Z narkózy by sa s najväčšou pravdepodobnosťou už neprebral. Potrebuje nabrať silu. Operácia ho ale zrejme neminie. Chýbajú mu skoro štyri centimetre kosti," vysvetlila Aloyna.

Mychajlo Dianov (42) prišiel v ruskom zajatí o 30 percent svojej hmotnosti.
Zobraziť galériu (2)
Mychajlo Dianov (42) prišiel v ruskom zajatí o 30 percent svojej hmotnosti.  (Zdroj: Twitter/Defense of Ukraine)

Ako ďalej spomína, celá ruka je vykrivená do neprirodzenej polohy a vyzerá to tak, že pod kožou je aj opuch. "S tou rukou mal problém ešte predtým. Nad zápästie v oblasti kĺbu mu pripevnili kovovú konštrukciu. Rusi mu ju v zajatí vytrhli z ruky hrdzavými kliešťami. Muselo to byť peklo. Nebol ani v narkóze. Žiadnemu ukrajinskému zajatcovi neposkytli potrebnú zdravotnú starostlivosť. Len ich týrali, keď z nich chceli dostať informácie," dodala so slzami v očiach Mychajlova sestra.

Ukrajinský vojak je už z najhoršieho vonku. Konečne má na sebe čisté oblečenie a dostáva teplú stravu s vysokým obsahom bielkovín. "Mychajlo prišiel o 30 percent svojej hmotnosti. Teraz musí jesť, aj keď nie je hladný. Zajatie ho zmenilo na nepoznanie, no napokon prežil a vrátil sa k svojej rodine," povedala na záver sestra Alyona. 


 

Viac o téme: ZajatieMariupolUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu