Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Maďarsku havarovalo vojenské lietadlo, pilot sa katapultoval

Vrak maďarského stíhacieho lietadla MIG-29, ktoré sa zrútilo na zem 17.apríla 2008 v maďarskom Kecskeméte.
Vrak maďarského stíhacieho lietadla MIG-29, ktoré sa zrútilo na zem 17.apríla 2008 v maďarskom Kecskeméte. (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ – Počas cvičného letu havarovalo dnes v juhomaďarskom Kecskeméte stíhacie lietadlo typu MiG-29 Fulcrum maďarských ozbrojených síl. Pilot sa stihol katapultovať.

Očití svedkovia pre maďarskú tlačovú agentúru Független Hírügynökség povedali, že pilot po pristávacom manévri preštartoval. Pri vzlietnutí však narazil do svetiel pristávacej dráhy. Pilot sa okamžite katapultoval, stroj sa zrútil a asi 25-30 m od frekventovanej štátnej cesty č. 44 sa rozlomil a začal horieť. Požiarnici horiace lietadlo rýchlo uhasili, pilot utrpel iba ľahšie zranenia.

Ne miesto nehody prišiel v podvečer maďarský minister obrany Imre Szekeres, ktorý informoval o tom, že už vyzdvihli čiernu skrinku lietadla a začali vyšetrovať príčinu havárie.

Podľa oficiálnych informácií armády mal pilot nacvičovať preštartovanie, z neznámych dôvodov však lietadlo na konci rozjazdovej dráhy po prelete v malej výške narazilo do dráhy, pilot sa potom katapultoval.

Išlo o stratu už tretieho MiG-29 maďarského letectva, prvé havarovalo v lete 1988 pri Kecskeméte, vtedy pilot zahynul. Pre požiar jednej z pohonných jednotiek lietadla sa zrútil v roku 2005 ďalší MiG, pilotovi sa podarilo zachrániť. Maďarské ozbrojené sily dostali v rámci deblokácií ruského dlhu v roku 1993 28 kusov MiG-29.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu