Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pandémia KORONAVÍRUSU sa v Česku spomaľuje: Odborníci však upozorňujú na nové mutácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Čísla pozitívnych prípadov infekcie novým druhom koronavírusu SARS CoV-2 jasne signalizujú, že koronavírus ustupuje, tvrdí podľa webového servera televízie Nova český imunológ Václav Hořejší.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je počet pozitívnych prípadov za minulý týždeň najnižší od marca 2020. Podľa Hořejšího je priaznivý vývo aj v Českej republike. "Situáciu možno hodnotiť na základe takých čísel, ktoré sú naozaj závažné. To znamená, že koľko ľudí je v nemocniociach a koľko ľudí s covidom zomiera. V posledných približne ôsmich týždňoch situácia stagnuje a čísla sa nemenia," hodnotí vývoj imunológ.     

Pandémia KORONAVÍRUSU sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)
           

Hořejší hovorí, že v rámci hodnotenia vývoja epidemickej situácie nie je dôležité, koľko ľudí je infikovaných a koľko nevykazuje nijaké príznaky choroby a či má len ľahký priebeh. Situáciu možno údajne hodnotiť na základe toho, aké množstvo ľudí s chorobou covid prechádza ťažkým priebehom a musí ísť do nemocnice. Dáta Ministerstva zdravotníctva ČR k 16. septembru vykazujú 815 hospitalizovaných.

Podľa WHO sa môže pandémia koronavírusu čoskoro skončiť. "Myslím si, že je to realistické," hodnotí Hořejší. S tým však nesúhlasí vakcinológ Marek Petráš. "Stále sa šíri variant omikron, máme jesenné obdobie, ktoré nahráva respiračným infekciám. A určite nemožno povedať, že by bolo vyhrané," pripomína Petráš, ako ho v sobotu citoval spravodajský server tn.nova.cz.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusNové mutácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu