Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

USA ponúkajú Česku aj protiraketové strely

(Zdroj: SITA)

PRAHA - Američania rokujú s českou stranou, či by v Česku nemohli okrem radarovej základne umiestniť aj rakety, ktoré mali byť pôvodne v Poľsku. S odvolaním sa na poľský denník Gazeta Wyborcza to uvádza server iDNES.cz.

Poľské noviny tvrdia, že Spojené štáty zisťujú, či by Česká republika nepristúpila aj na prítomnosť protiraketových striel na svojom území, pretože Poľsko neustále stupňuje požiadavky na modernizáciu svojej armády. Česko údajne takýto návrh úplne neodmietlo, ale dalo najavo, že ohľadom na silnú opozíciu pravdepodobne pristúpi len na radar.

Minister pre európske záležitosti Alexander Vondra tieto tvrdenia poprel. "Nič o tom neviem, žiadne takéto rokovania neprebiehajú," povedal pre iDNES.cz. Ponuka na vybudovanie protiraketovej základne zo strany USA podľa neho naposledy zaznela ešte v dobách vlády ČSSD na čele s Jiřím Paroubkom.

ČR sa už s USA dohodla na znení hlavnej zmluvy o umiestnení americkej radarovej základne na českom území. Zmluvu by mali obe strany podpísať v máji počas návštevy americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej. Ratifikácia dohody sa však môže skomplikovať, keďže ľavicová opozícia je silne proti a námietky sa ozývajú aj zo strany vládnej koalície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu