Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS EMA odporučila na schválenie vakcíny proti subvariantom omikronu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok odporučila na schválenie vakcínu konzorcia Pzifer/BioNTech, ktorá sa zameriava aj na subvarianty koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom EMA na svojej oficiálnej webovej stránke.

Konzorcium farmaceutických spoločností Pfizer/BioNTech 26. septembra požiadalo o schválenie aktualizovanej posilňovacej vakcíny, ktorá sa zameriava aj na subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Táto očkovacia látka je určená pre osoby vo veku 12 a viac rokov, ktoré už majú základné očkovanie proti covidu. Ide o prispôsobenú vakcínu Comirnaty, ktorá využíva technológiu mRNA.

Počas zimy sa očakávajú nové vlny nákazy

Pondelkové odporúčanie rozšíri množstvo dostupných vakcín na ochranu pred ochorením COVID-19, píše EMA. Pandémia koronavírusu ešte stále trvá a počas zimného obdobia sa očakávajú nové vlny nákazy, dodáva tento úrad so sídlom Holandsku.

EK schválila použitie vakcíny zameranej proti novým variantom omikronu

Európska komisia v pondelok schválila použitie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorá sa zameriava aj na subvarianty koronavírusového variantu omikron. Oznámila to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Informuje o tom agentúra DPA.

"Vieme, že covid stále predstavuje hrozbu," napísala na Twitteri von der Leyenová. "Preto sme schválili vakcínu Pfizer/BioNTEch proti súčasným variantom - v nadväznosti na odporúčanie EMA," dodala. Očkovanie je podľa nej stále najlepší spôsob, ako sa chrániť pred ochorením COVID-19.

Viac o téme: VakcínaEMAKoronavírusOmikronSubvariant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu