Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Manželka amerického prezidenta mala opäť pozitívny test na KORONAVÍRUS

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/(AP Photo/Manuel Balce Ceneta))

WASHINGTON - Prvá dáma USA Jill Bidenová mala pozitívny test na nový koronavírus. Manželka amerického prezidenta pritom len v nedeľu ukončila päťdňovú karanténu po tom, čo jej diagnostikovali ochorenie COVID-19, informujeme podľa správy agentúry AP.

O opätovnom objavení sa covidu u 71-ročnej Jill Bidenovej informoval v stredu Biely dom. Prvá dáma sa podľa neho po pozitívnom teste uchýlila do karantény v rodinnej rezidencii v štáte Delaware. "Symptómy ochorenia sa u nej tentoraz neobjavili," uviedla Bidenovej hovorkyňa Kelsey Donohueová, podľa ktorej boli o pozitívnom teste informované všetky osoby, ktoré s prvou dámou prišli v posledných dňoch do blízkeho kontaktu.

Biden má aktuálne test na covid negatívny

Samotný prezident Joe Biden, ktorý s manželkou strávil tri dni v dovolenkovom sídle v meste Rehoboth Beach v Delaware, má aktuálne test na covid negatívny. Jill Bidenová (71), rovnako ako jej manžel, bola voči covidu plne zaočkovaná dvoma dávkami a následne dostala aj dve posilňovacie dávky vakcíny. Začiatkom minulého týždňa – počas dovolenky v Južnej Karolíne – však začala pociťovať mierne príznaky ochorenia a následne u nej testy potvrdili nákazu.

Manželka amerického prezidenta mala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jim Watson/Pool via AP)

V nedeľu skončila izoláciu 

Odobrala sa do izolácie, ktorú ukončila v nedeľu, po dvoch negatívnych testoch na covid. Potom odcestovala do rodinného sídla v štáte Delaware. Prvý pozitívny test mala Jill Bidenová necelé dva týždne po tom, čo jej manželovi, ktorý v novembri dovŕši 80 rokov, druhýkrát diagnostikovali COVID-19.

Obaja počas choroby užívali antivirotikum Paxlovid, ktoré vykazuje veľkú účinnosť pri zamedzení vážnych komplikácií vyvolaných covidom. U malého počtu takto liečených pacientov však niekoľko dní po odznení ochorenia dochádza k znovuobjaveniu sa covidu, k čomu došlo aj u Bidenovcov.

Viac o téme: USAKoronavírusJill Bidenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu