Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnostné zložky v Somálsku zlikvidovali útok džihádistov na hotel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOGADIŠO - Somálskym bezpečnostným zložkám sa podarilo ukončiť útok džihádistov z hnutia aš-Šabáb na jeden z hotelov v somálskej metropole Mogadišo, ktorý trval približne 30 hodín.

"Bezpečnostné zložky teraz ukončili obliehanie a ozbrojenci sú mŕtvi. Za poslednú hodinu sme nezaznamenali žiadnu streľbu z budovy," uviedol veliteľ bezpečnostných zložiek pod podmienkou anonymity s tým, že vláda bude informovať o krvavom útoku v nedeľu ráno. Veliteľ neposkytol žiadne informácie o celkovom počte obetí pri útoku na hotel Hayat, ani o tom, koľko bojovníkov z hnutia aš-Šabáb bolo zabitých. Agentúra AP v sobotu večer informovala, že počet obetí útoku sa zvýšil na najmenej 20 a zranenia utrpelo ďalších minimálne 40 osôb.

Bezpečnostné zložky v Somálsku
Zobraziť galériu (2)

Na hotel Hayat v Mogadiše zaútočila v piatok večer skupina ozbrojencov z polovojenského hnutia aš-Šabáb napojeného na teroristickú sieť al-Káida. Útok sa začal aktivovaním výbušnín nastražených v autách pred budovou hotela a pokračoval prestrelkou vo vnútri. Útočníci v hoteli zadržiavali desiatky ľudí. Bezpečnostným silám sa mnohých z nich - vrátane detí - podarilo vyslobodiť. Agentúra AP informovala, že hoci identita obetí zverejnená nebola, mnohí z nich boli zrejme civilisti.

Streľbu bolo na mieste počuť ešte aj v sobotu večer. Somálske zložky zasahovali proti posledným útočníkom, ktorí sa zrejme ukrývali na najvyššom, štvrtom poschodí hotela. Hnutie aš-Šabáb, ktoré už 15 rokov bojuje proti centrálnej vláde, sa prihlásilo k zodpovednosti za útok. Bol to ďalší z častých pokusov zasiahnuť miesta, ktoré navštevujú vládni predstavitelia. Zároveň to bol najväčší útok v Mogadiše od mája, keď bol po mnohých mesiacoch politickej nestability zvolený nový somálsky prezident Hasan Šajch Muhammad.

Viac o téme: Hotelútok SomálskoDžihádistiBezpečnostné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu