Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V americkom štáte Kentucky naďalej pátrajú po obetiach ničivých záplav

Záplavy v americkom štáte Kentucky Zobraziť galériu (3)
Záplavy v americkom štáte Kentucky (Zdroj: SITA/Ryan C. Hermens/Lexington Herald-Leader via AP)

JACKSON - Počet obetí ničivých záplav na východe amerického štátu Kentucky stúpol na 28, informovala v pondelok agentúra AFP. Očakáva sa, že bilancia obetí záplav spôsobených prívalovými dažďami sa ešte zvýši.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, záchranári pokračujú v pátraní po telách obetí. Niektoré oblasti v hornatom regióne sú však po záplavách stále neprístupné: cesty do nich sú zaplavené, mosty sú podmyté a mnohé domy voda vzala so sebou. Záchranné práce komplikuje aj občasný dážď a slabé mobilné spojenie.

V americkom štáte Kentucky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Timothy D. Easley)

"Toto je jedna z najničivejších a najtragickejších povodní, aké sme v našej histórii zažili," povedal guvernér štátu Andy Beshear v relácii Meet the Press vysielanej televíziou NBC. "Telá budeme nachádzať celé týždne, mnohé z nich budú aj stovky metrov od miesta, kde sa stratili," povedal Beshear.

Región trpel chudobou

Záplavy zasiahli ten z regiónov štátu Kentucky, ktorý už aj tak trpel chudobou spôsobenou úpadkom uhoľného priemyslu, ktorý bol základom jeho ekonomiky, uviedla AFP. Prezident USA Joe Biden v súvislosti so záplavami v Kentucky podpísal osobitné vyhlásenie, ktoré umožňuje poskytnúť Kentučanom federálnu pomoc a doplniť tak zdroje samotného štátu Únie a miestnych orgánov.

V americkom štáte Kentucky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Timothy D. Easley)

AFP vo svojej správe konštatuje, že záplavy na východe Kentucky sú posledným zo série poveternostných extrémov, ktoré sú podľa vedcov neklamným znakom klimatických zmien. AFP pripomenula, že vlani v decembri zabilo tornádo v západnej časti Kentucky 60 ľudí.

Viac o téme: ZáplavyObeteKentucky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu