Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neuveríte, kto zámerne založil niekoľko požiarov na juhu Francúzska: Chcel si dodať adrenalín

Francúzsko sužujú lesné požiare Zobraziť galériu (3)
Francúzsko sužujú lesné požiare (Zdroj: SITA/SDIS 33 via AP)

MONTPELLIER - Francúzsky hasič sa priznal, že v uplynulých týždňoch zámerne založil niekoľko požiarov na juhu krajiny. Podľa vlastných slov si chcel týmto spôsobom dodať adrenalín, informovala v piatok agentúra AFP.

Dobrovoľný hasič z departementu Hérault je vo väzbe od 27. júla. Vo francúzskych médiách sa pre neho vžila prezývka "hasič-pyroman". Podľa regionálnej prokuratúry v Montpellieri zadržaný muž vypovedal, že s použitím zapaľovača založil tri požiare, a to 26. mája, 21. júla a v noci z 26. na 27. júla. "Keď sme sa ho pýtali na motív, vyhlásil, že mal v úmysle vyvolať zásah hasičského zboru, ktorý by ho vytrhol z dusného rodinného prostredia, keďže takéto zásahy u neho vyvolávajú citové vzrušenie... On sám to nazval adrenalínom," objasnil prokurátor Fabrice Belargent.

Požiare vo Francúzsku.
Zobraziť galériu (3)
Požiare vo Francúzsku.  (Zdroj: SITA/SDIS 33 via AP)

Účasťou na hasení požiarov si chcel podľa svojich slov zároveň zaistiť spoločenské uznanie. Muž, ktorého totožnosť nezverejnili, je vo veku od 30 do 40 rokov a občianskym povolaním je lesník, takže k jeho hlavným úlohám patrí aj prevencia lesných požiarov. Právnička obvineného Marie Barová zdôraznila, že jej klient počas vypočúvania prejavoval "veľmi hlbokú ľútosť a predovšetkým silný pocit zahanbenia". Zároveň sa ospravedlnil svojim kolegom hasičom, ktorých považuje za členov jednej veľkej rodiny.

Požiare vo Francúzsku.
Zobraziť galériu (3)
Požiare vo Francúzsku.  (Zdroj: SITA/SDIS 33 via AP)

"Ťažko sa mu to vysvetľuje. Svojím spôsobom sa mu uľavilo, že ho zatkli. On sám v tejto súvislosti hovorí o závislosti," uviedla Barová, podľa ktorej ide o veľmi oddaného člena dobrovoľného hasičského zboru. V prípade usvedčenia hrozí mužovi až 15 rokov väzenia a pokuta vo výške 150.000 eur. Sudca súhlasil s jeho vzatím do väzby, kde bude čakať na začatie súdneho procesu. Prevažne juh Francúzsko počas júla zasiahla vlna horúčav a lesných požiarov, ktoré zničili desaťtisíce hektárov porastov a vynútili si evakuáciu tisícov ľudí.

Viac o téme: PožiarHasičFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu