Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre nepriateľskú politiku Londýna odvolalo Bielorusko veľvyslanca z Británie

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

LONDÝN - Bielorusko v piatok odvolalo svojho veľvyslanca v Británii ako reakciu na "nevraživé a nepriateľské" akcie Londýna. Informuje o tom agentúra Reuters.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že britská vláda si osvojila politiku "systematicky zameranú na spôsobenie maximálnej škody bieloruským občanom a právnickým osobám". Odvoláva sa tiež na sankcie voči bieloruským firmám, zákaz leteckej spoločnosti Belavia lietať do Británie a obmedzenia pre bieloruské štátne médiá.

Vzťahy sa ešte zhoršili

Chladné vzťahy medzi Bieloruskom a Západom sa zhoršili po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, keď prezident Alexandr Lukašenko v reakcii na obvinenia z manipulácie tvrdo zakročil proti opozícii. Minsk potom začal užšie spolupracovať s Ruskom, aby   získal finančnú, vojenskú a diplomatickú podporu. Moskve tiež umožnil, aby z bieloruského územia viedla pri februárovej invázii hlavný útok na Kyjev.

Bieloruská diplomacia zaútočila aj na "politické divadlo" britskej domácej politiky a vyzvala tamojších politikov, aby "pracovali nie pre svoje osobné výhody, ale v prospech britského ľudu".

Viac o téme: VeľvyslanecBritániaBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu