Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voči strelcovi, ktorý útočil na Deň nezávislosti, vzniesli 117 obvinení

Robert Crim Zobraziť galériu (15)
Robert Crim (Zdroj: SITA/AP Photo/Lake County Major Crime Task Force via AP, File)

WASHINGTON - Americké úrady vzniesli 117 obvinení voči mladíkovi, ktorý začal 4. júla strieľať na účastníkov osláv Dňa nezávislosti na predmestí Chicaga. Informovala o tom agentúra AFP.

Hromadná streľba v meste Highland Park si vyžiadala sedem obetí na životoch a desiatky zranených. Muža podozrivého zo streľby, 21-ročného Roberta Crima, zadržali niekoľko hodín po útoku. K svojmu činu sa priznal s tým, že mal v úmysle spáchať ešte ďalší útok. Prokuratúra v okrese Lake County v stredu oznámila, že obžaloba pozostáva zo 117 bodov vrátane 21 obvinení z vopred plánovanej vraždy, 48 z pokusu o vraždu a 48 obvinení z ublíženia na tele s priťažujúcimi okolnosťami. Vyšetrovanie celého prípadu pritom ešte stále pokračuje.

Robert Crimo, ktorému poskytuje právnu pomoc štátom pridelený obhajca, na budúci týždeň predstúpi pred súd, kde mu bude oficiálne prečítané znenie obžaloby. Páchateľ oblečený v ženských šatách spustil paľbu z legálne zakúpenej poloautomatickej zbrane, pričom vypálil viac než 70 nábojov. Útočil zo strechy budovy, z ktorej mal dobrý výhľad na trasu slávnostného sprievodu ku Dňu nezávislosti. Vyšetrovatelia vyjadrili presvedčenie, že Crimo nemal komplicov a že svoj útok plánoval niekoľko týždňov. U tohto mladíka sa v minulosti prejavili psychické problémy a správanie, ktorým ohrozoval ľudí vo svojom okolí.

Obete streľby v Chicagu.
Zobraziť galériu (15)
Obete streľby v Chicagu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh, File)

Mnohí sa preto pýtali, ako mohla takáto osoba legálne vlastniť strelnú zbraň. Hromadná streľba z Highland Parku bola ďalším zo série podobných masakrov, ktoré v USA v posledných mesiacoch opäť oživili snahy o sprísnenie kontroly vlastníctva strelných zbraní.

Voči strelcovi, ktorý útočil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

Viac o téme: StreľbaChicagoDeň nezávislostiRobert CrimLake County
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu