Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty piaty (28. júl 2022)

Ukrajinskí vojaci v Charkove. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinskí vojaci v Charkove. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajina zvýši svoj export elektrickej energie do krajín Európskej únie, ktoré čelia energetickej kríze vyvolanej ruskou agresiou voči Kyjevu. V pravidelnom večernom prejave k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Na obranu Ukrajiny pred Ruskom sa postavili ľudia rôznych profesií zo všetkých regiónov

Na obranu Ukrajiny pred Ruskom sa postavili ľudia rôznych profesií zo všetkých regiónov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:49 Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok návrh zákona, ktorý zaručuje Poliakom na Ukrajine osobitné postavenie vrátane právnych a sociálnych istôt. Verchovna rada to oznámila na svojej webovej stránke, píše tlačová agentúra PAP. Za návrh zákona hlasovali 283 poslanci, nikto nebol proti a ani sa nezdržal. Na to, aby vstúpil do platnosti, ho musí ešte podpísať prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ho do parlamentu predkladal. Zákon má názov: "O zavedení právnych a sociálnych istôt pre občanov Poľskej republiky s pobytom na území Ukrajiny".

21:38 Výbuchy sú hlásené v okupovanej Chornobayivka, Chersonská oblasť.

21:37 Od začiatku júla spustilo Rusko 49 rakiet a 44 leteckých útokov na #Ukrajinu . Informoval o tom Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny.

20:50 Ukrajina vo štvrtok oslavuje po prvý raz nový štátny sviatok – Deň ukrajinskej štátnosti, pripomínajúci krst kniežaťa Vladimíra a celej Kyjevskej Rusi 28. júla 988. O ustanovení štátneho sviatku rozhodol prezident Volodymyr Zelenskyj vlani, tohto roku v máji ho potvrdil aj parlament. Vo svojom sviatočnom prejave vo Verchovnej rade Zelenskyj vyhlásil, že budúcnosť si bude pamätať odpor Ukrajincov proti ruskej agresii a napokon aj ich víťazstvo. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

20:12 Bezpečnostná služba zadržiava osoby, ktoré vydávajú ukrajinské pasy ruským sabotérom. Podľa Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) schému zorganizoval bývalý daňový úradník z Donecka, ktorý sa presťahoval do Charkova po tom, čo Rusko obsadilo Doneck.

19:38 Ako poďakovanie za pomoc v čase vojny Ukrajina udelila osobitné práva poľským občanom. Príslušný zákon dnes definitívne prijal ukrajinský parlament, oznámili tlačové agentúry. Zákon predpokladá, že poľskí občania spolu s manželkami (či manželmi) a deťmi môžu zostať na Ukrajine až 18 mesiacov. Počas pobytu majú právo sa nechať zamestnať či podnikať, a to bez zvláštneho pracovného povolenia pre cudzincov. Na roveň Ukrajincom budú postavení aj pri štúdiu, poskytovaní lekárskej starostlivosti či sociálnej pomoci, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na predsedníčku vládnej strany Sluha národa.

18:55 Súd v Moskve nariadil vo štvrtok novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá v živom televíznom vysielaní odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu, zaplatiť pokutu vo výške 50.000 rubľov (okolo 800 eur) za poškodzovanie dobrého mena ruskej armády. Informuje o tom agentúra AFP. Verdikt moskovského okresného súdu oznámila agentúre AFP priamo zo súdu samotná Ovsiannikovová, bývalá editorka štátom ovládanej ruskej televízie Prvý kanál.                                                  

18:12 Bývalý hlavný moskovský rabín, ktorý opustil Rusko na protest proti jeho invázii na Ukrajinu, dnes varoval pred možným nárastom antisemitizmu v Rusku a povedal, že v krajine sa nad Židmi sťahujú "temné mračná". Informuje o tom agentúra AFP.

17:42 Ruskí okupanti zavádzajú tresty za používanie ukrajinskej meny hrivny v Chersonskej oblasti. Podľa vojenskej správy Chersonskej oblasti ruskí okupanti v Chersonskej oblasti oznámili zákaz vydávania hrivien a tresty pre tých, ktorí menu používajú.

17:00 Bieloruská opozičná líderka žijúca v exile Sviatlana Cichanovská vo štvrtok na Twitteri odsúdila bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka za to, že dovoľuje ruskej armáde podnikať raketové útoky na Ukrajinu z bieloruského územia. "Najmenej 25 rakiet bolo dnes ráno vypálených z Bieloruska na Kyjev, Černihiv a ďalšie mestá. Lukašenko si darmo robí z ľudí hlupákov. Nesie vinu za zločiny spáchané proti Bielorusom aj Ukrajincom a za to musí niesť zodpovednosť," napísala Cichanovská.

Sviatlana Cichanovská
Zobraziť galériu (5)
Sviatlana Cichanovská  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

16:37 Ruské raketové útoky v Kirovohradskej oblasti na strednej Ukrajine si vo štvrtok vyžiadali päť mŕtvych a vyše dve desiatky ranených. Informoval o tom oblastný gubernátor Andrij Rajkovyč, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP. "Dvadsaťpäť ľudí previezli do zdravotníckych zariadení, kde dostávajú liečbu. Päť ľudí je mŕtvych," uviedol na sociálnych sieťach gubernátor Rajkovyč po útokoch, ktoré podľa jeho slov zasiahli dva hangáre. Medzi zranenými je podľa Rajkovyča 12 vojakov.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu