Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Poľský prezident podpísal Lisabonskú zmluvu

Lech Kaczyński
Lech Kaczyński (Zdroj: ČTK)

VARŠAVA - Poľsko definitívne ratifikovalo Lisabonskú zmluvu vo štvrtok, keď po podpise prezidenta Lecha Kaczyńského vstúpila do platnosti, informovala prezidentská kancelária.

Kaczyńského podpis bol posledným krokom v procese schvaľovania, pričom horná i dolná komora poľského parlamentu dali zelenú novej zmluve o Európskej únii (EÚ) už začiatkom mesiaca. Parlamentnému hlasovaniu predchádzala dohoda medzi vládou a prezidentom, ktorá ukončila niekoľkotýždňové spory v súvislosti s požiadavkami opozície, aby bola dodatočnými opatreniami zaručená zvrchovanosť Poľska v rámci EÚ.

Novú zmluvu EÚ podpísali európski lídri 13. decembra v Lisabone. Krajinami 27-členného bloku, ktoré ju už ratifikovali, sú Maďarsko, Slovinsko, Malta, Rumunsko, Francúzsko a Bulharsko. Referendum o dokumente sa uskutoční zo všetkých krajín EÚ iba v Írsku. Európski predstavitelia dúfajú, že sa ratifikačný proces podarí zavŕšiť v dostatočnom predstihu pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2009. Náhrada euroústavy je však podľa kritikov svojej pôvodnej verzii viac než podobná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu