Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Delegácia talibov odcestovala do Taškentu na medzinárodnú konferenciu

Delegácia Talibanu na januárovej konferencii v Nórsku
Delegácia Talibanu na januárovej konferencii v Nórsku (Zdroj: SITA/Terje Bendiksby/NTB scanpix via AP)

ISLAMABAD - Delegácia afganského vládnuceho hnutia Taliban odcestovala na medzinárodnú konferenciu v uzbeckom hlavnom meste Taškent. Delegáciu talibov vedie minister zahraničných vecí Amir Chán Mutakí. Informovala o tom agentúra DPA.

Taškent bude od pondelka dejiskom dvojdňovej konferencie, na ktorej sa stretávajú zástupcovia z viac ako 20 krajín a medzinárodných organizácií. Stretnutie nadväzuje na medzinárodné konferencie, ktoré sa v Uzbekistane konali v rokoch 2018 a 2021, a bude zamerané na afganský mierový proces, bezpečnostnú spoluprácu a regionálne vzťahy.

Reakcie sú negatívne

Účasť delegácie Talibanu už vyvolala negatívne reakcie zo strany aktivistov bojujúcich za ľudské práva, upozornila DPA. "Je to hanebné," uviedla afganská aktivistka organizácie Amnesty International Samira Hamídová. Poukázala na sériu prípadov porušovania ľudských práv zo strany Talibanu, ako napr. zatváranie stredných škôl pre dospievajúce dievčatá či svojvoľné zatýkanie novinárov a kritikov.

Podľa DPA ide o v poradí už o druhú medzinárodnú konferenciu o Afganistane, odkedy v krajine vlani v auguste prevzalo moc islamistické hnutie Taliban. Prvá konferencia v januári v nórskej metropole Oslo vyvolala kritiku afganskej diaspóry, ktorá obvinila medzinárodné spoločenstvo, že sa snaží zlepšiť obraz Talibanu a jeho konzervatívnej línie. DPA pripomenula, že vládu Talibanu zatiaľ oficiálne neuznala žiadna krajina sveta.

Viac o téme: KonferenciaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu