Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Znepokojujúca prognóza profesora: Toto sa stane bežnou súčasťou pandémie KORONAVÍRUSU najbližšie tri roky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Bianca De Marchi/AAP Image via AP)

PALMERSTON NORTH - Najnovší podvariant omikronu BA.5 sa rýchlo stáva dominantným na celom svete, čo spôsobí, že reinfekcia bude u ľudí čoraz bežnejšou. V dôsledku toho zas bude čoraz viac ľudí trpieť tzv. dlhodobým covidom. Odborníci varujú pred podceňovaním tohto stavu, ktorý môže mať pre človeka vážne a najmä dlhotrvajúce následky.

Po viac ako dvoch rokoch pandémie sú ľudia unavení z obmedzení, ktoré museli dodržiavať po väčšinu času. Po tom, ako pred pár mesiacmi boli takmer všetky zrušené, nastala úľava a svet sa začal vracať do normálu. Odborníci však dvíhajú varovný prst a posledné týždne ukazujú, že oprávnene. Mnohé štáty vrátane Slovenska totiž zaznamenávajú opätovný nárast počtu pozitívnych prípadov. Súvisí to najmä s najnovším kmeňom SARS-CoV-2, ktorý sa šíri po svete veľkou rýchlosťou. 

Znepokojujúca prognóza profesora: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, File)

BA.5 podľa profesora Johna Pottera z Massey University na Novom Zélade vykazuje viacero znepokojivých charakteristík. "Dokáže sa vyhnúť imunite, ktorú daná osoba získala skorším prekonaním infekcie alebo zaočkovaním. Okrem toho má lepšiu schopnosť infikovať bunky než napríklad predošlý variant delta. Šírenie BA.5 taktiež znamená, že čím ďalej, tým viac ľudí bude trpieť dlhodobým covidom," píše vo svojom článku zverejnenom na portáli The Conversation. Doterajšie štúdie preukázali, že dlhodobý covid: 

  • zahŕňa veľké množstvo symptómov
  • postihuje viacero orgánov a systémov naraz
  • postihnutého výrazne oslabuje 
  • riziko dlhodobého covidu výrazne znižuje očkovanie

 

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (archívne video

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Potter tvrdí, že reinfekcia sa stane kľúčovou črtou pandémie počas nasledujúcich 12 až 36 mesiacov. Každá opätovná infekcia pritom zvyšuje riziko vzniku dlhodobého covidu. Z viacerých veľkých štúdií uskutočnených v Dánsku, Anglicku a USA vyplynulo, že 20 až 30 percent ľudí pozitívnych na COVID-19 trpelo najmenej jedným postakútnym symptómom, a to po dobu až jedného roka po prekonaní ochorenia. Príznaky zahŕňali stratu čuchu a chuti, únava, dýchavičnosť, poruchy pamäti, znížená koncentrácia, poruchy spánku a fyzické alebo mentálne vyčerpanie. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19ReinfekciaDlhodobý covidOmikronBA.5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu