Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turistke vtrhol nadránom do stanu medveď a roztrhal ju! Toto ho prilákalo, varovanie odborníkov

(Zdroj: Facebook/Leah Lokan)

OVANDO - Kalifornské úrady zverejnili pred pár dňami záverečnú správu týkajúcu sa smrti 65-ročnej turistky. Tá zomrela po útoku medveďa, ktorého do stanu ženy podľa najnovších zistení prilákalo jedlo a pach z neho šíriaci sa ešte z osláv Dňa nezávislosti.

V nedávno zverejnenej správe agentúry Interagency Grizzly Bear Executive Committee odborníci priblížili, ako a prečo došlo k útoku grizlyho ma Leah Davis Lokanovú. Tragédia sa odohrala vlani 6. júla skoro ráno. Davisová bola v tom čase na vyše 600-kilometrovej cyklotúre z Eureky do Heleny. Kempovala neďaleko mesta Ovando, keď krátko po polnoci do jej stanu vtrhol medveď a smrteľne ju zranil. Niekoľko dní po útoku sa ho podarilo dolapiť a usmrtiť. 

Západné Tatry: Útok medveďa na kameramana (archívne video) 

Západné Tatry: Útok medveďa na kameramana (Zdroj: Facebook/Marek Belák ǂ politik)

Takmer 200-kilovú šelmu do stanu prilákalo toaletné potreby, no najmä jedlo a vôňa z neho, ktorá sa v oblasti šírila ešte z osláv 4. júla, kedy si v oblasti robilo viacero ľudí piknik, informoval Daily Montanan. "V prípade tohto nešťastného incidentu podľa všetkého išlo o útok predátora podmieneného potravou," píše sa v spomínanej správe. Podľa expertov nie každý medveď, ktorý si zháňa potravu, zároveň vykazuje znaky predátora. Nie je jasné, prečo k tomu došlo v prípade tohto jedinca. "Možno ho prilákal jemný pohyb spiacej obete alebo nejaký zvuk, ktorý vydávala zo spánku." 

Úrady aj na základe tohto tragického incidentu odporúčajú ľuďom, aby boli počas kempovania a trávenia času v prírode obzvlášť obozretní, čo sa týka medveďov. "Môžu sa vyskytnúť v kempingoch či v okolí ľudských obydlí. Odplašiť ich viete napríklad tlieskaním, krikom alebo trúbením. Ak sa grizly dostane do stanu, táborníci by sa mali skryť v nejakej budove alebo aute," radia na záver odborníci. 

Viac o téme: MedveďGrizlyútok KaliforniaLeah Davis Lokan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu