Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA a štáty Perzského zálivu vyslali jasný signál: Zabráňme jadrovému vyzbrojeniu Iránu diplomaciou

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

DŽIDDA – Spojené štáty a členovia Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) chcú zabrániť jadrovému vyzbrojeniu Iránu diplomatickými cestami. Región Perzského zálivu musí zostať bez zbraní hromadného ničenia, uviedla rada v noci na nedeľu v spoločnom vyhlásení po summite s prezidentom USA Joeom Bidenom.

Hlavy štátov a vlád zdôraznili "ústredný význam diplomatického úsilia" pri snahách zabrániť Iránu vo vývoji jadrových zbraní, informovala agentúra DPA. Biden v sobotu na summite GCC v saudskoarabskej Džidde povedal, že USA naďalej spolupracujú s krajinami regiónu s cieľom čeliť hrozbám, ktoré predstavuje Irán, súčasne sa však usilujú o opätovné obmedzenie iránskeho nukleárneho programu diplomatickou cestou. Narážal na rozhovory zamerané na oživenie tzv. jadrovej dohody s Teheránom z roku 2015.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

"Nech sa však stane čokoľvek, Spojené štáty sú odhodlané postarať sa o to, aby Irán nikdy nezískal jadrovú zbraň," vyhlásil šéf Bieleho domu. Bidenov predchodca Donald Trump rozhodol o odstúpení USA od jadrovej dohody s Iránom, ktorú pred siedmimi rokmi vo Viedni podpísali aj Čína, Nemecko, Francúzsko, Británia a Rusko. Rokovania o jej oživení už niekoľko mesiacov viaznu.

Posledná predvolebná prezidentská debata v USA
Zobraziť galériu (3)
Posledná predvolebná prezidentská debata v USA  (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

Viac o téme: SummitJadrové zbraneUSAIránJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu