Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA prisľúbili Saudskej Arábii podporu pri obrane proti Iránu

Joe Biden navštívil Mohammeda bin Salmana Zobraziť galériu (2)
Joe Biden navštívil Mohammeda bin Salmana (Zdroj: SITA/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP)

DŽIDDA – Spojené štáty chcú naďalej podporovať Saudskú Arábiu pri sebaobrane v súvislosti s rastúcou hrozbou zo strany Iránu. Kráľovstvo musí mať možnosť chrániť svoje obyvateľstvo a územie pred ohrozením zvonka, uvádza sa v spoločnom vyhlásení, o ktorom v sobotu informovala agentúra DPA.

Vyhlásenie zverejnili Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí v Rijáde po stretnutí prezidenta USA Joea Bidena so saudskoarabským kráľom Salmánom a korunným pricom Muhammadom bin Salmánom. Podľa dokumentu musí Teherán zastaviť zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov a podporu terorizmu prostredníctvom ozbrojených skupín. Okrem toho Irán nesmie získať jadrové zbrane.USA sa v súvislosti s hrozbou Iránu naďalej usilujú o posilnené prepojenie systémov protivzdušnej obrany svojich partnerských krajín na Blízkom východe.

Americký prezident Joe Biden sa stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom.
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden sa stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom.  (Zdroj: SITA/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP)

Predstaviteľ americkej vlády počas Bidenovej návšteve v Džidde povedal, že Irán rozvíja kapacity v oblasti balistických rakiet, ale aj technológiu bezpilotných lietadiel.Spojené štáty a Saudská Arábia tiež potvrdili podporu prímeria v Jemene, sprostredkovaného Organizáciou Spojených národov (OSN). V spoločnom vyhlásení zdôraznili, že je dôležité toto prímerie predĺžiť a dosiahnuť pokrok pri jeho premene na trvalú mierovú dohodu.

Prímerie v občianskou vojnou sužovanom Jemene bolo začiatkom júna predĺžené o ďalšie dva mesiace, píše DPA. V krajine od roku 2015 bojuje vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou proti povstalcom známym ako húsiovia, ktorých Rijád považuje za predĺženú ruku Iránu. Washington a Rijád vo vyhlásení vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby zaujalo jednotný postoj a žiadalo návrat húsiov k mierovým rozhovorom pod záštitou OSN.

Viac o téme: PodporaObranaUSAIránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu