Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chystáte sa na dovolenku do destinácií v Európe? Pozor, v týchto krajinách sa rapídne zhoršuje KORONA situácia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Svet naďalej bojuje s koronavírusom. Nevyhla sa tomu ani Európa. Zdravotníci v niektorých prípadoch dokonca vyzývajú na opätovné zavedenie rúšok a iných opatrení, pričom varujú, že eskalácia pandémie by mohla viesť k rýchlemu návratu obmedzení. Pozreli sme sa na to, aká situácia panuje v jednotlivých štátoch.

Grécko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko a Portugalsko zaznamenávajú výrazný nárast počtu prípadov koronavírusu. Lekári preto vyzývajú turistov, ktorí ešte nepodstúpili očkovanie druhou dávkou, aby si pred cestou zaobstarali odporúčanú ochranu. Jej súčasťou je v minimálnej miere aj nosenie ochranného rúška, informuje denník The Guardian. 

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (archívne video)

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Grécko

Najviac prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 v Grécku sú v súčasnosti ľudia vo veku od 18 do 24 rokov. Najväčšia koncentrácia prípadov sa objavuje v obľúbených turistických regiónoch, uviedlo grécke ministerstvo zdravotníctva. Minulý víkend bolo v priebehu 24 hodín hlásených 11 700 nových infekcií, čo je takmer trojnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Chystáte sa na dovolenku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Počet infikovaných v posledných týždňoch stúpol na ostrovoch Korfu, Kefalónia a Zakynthos v Iónskom mori. Kréta, región Attika vrátane gréckej metropoly Atény, južná oblasť Egejského mora vrátane ostrovov Mykonos a Paros a ostrovy Rhodos a Kos sú taktiež pod drobnohľadom úradov. Grécko v máji zrušilo väčšinu protipandemických opatrení. Ochranné rúška sú však stále povinné vo verejných vnútorných priestoroch vrátane nemocníc, ako aj vo verejnej doprave a na výletných lodiach. 

Kréta, Grécko
Zobraziť galériu (8)
Kréta, Grécko  (Zdroj: Getty Images)

Španielsko

Odborníci z celej Európy hovoria aj o vysokom počte nenahlásených prípadov, keďže na mnohých miestach odpadla zákonná povinnosť hlásiť infekcie. V Španielsku sa počet prípadov v porovnaní s minulým mesiacom zvýšil o viac ako 60 percent, aj keď je to len zlomok toho, čo krajina zažívala ešte začiatkom roka. Vírus sa šíri najmä na ostrovoch Malorka, Ibiza, Menorca a Formentera. Tamojší lekári označili súčasnú úroveň za alarmujúcu. Miestne médiá informovali, že veľké podujatia a oslavy po rokoch pandemických obmedzení vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie vysoko nákazlivého variantu omikron BA.5. 

Chystáte sa na dovolenku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa virológa Antonia Olivera z najväčšej nemocnice na Malorke je v súčasnosti až 80 percent všetkých infekcií spôsobených variantom BA.5. Ľudia, ktorí sa nakazia, nemusia byť v Španielsku v karanténe, ale naďalej zostáva v platnosti povinnosť nosiť ochranné rúško vo verejných vnútorných priestoroch a verejnej doprave.

Francúzsko a Taliansko

Francúzsko zaznamenalo za posledné dva týždne nárast počtu prípadov až o 80 percent. Opätovné zavedenie obmedzení však nemá podporu širokej verejnosti. Povinnosť nosenia rúška bola nedávno zrušená, hoci ministerka zdravotníctva Brigitte Bourguignonová apelovala na občiansku povinnosť ľudí, aby ho naďalej používali vo verejnej doprave a na iných preplnených miestach. Taliansko  zas dosiahlo päťmesačné maximum prípadov. V krajine je naďalej povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave. Tamojší minister zdravotníctva Roberto Speranza vyzval infikovaných, aby zostali doma.

Chystáte sa na dovolenku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Portugalsko

Po náraste prípadov sa považuje za rizikovú destináciu. Turisti sú stále povinní preukázať sa očkovacím preukazom, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní covidu-19. Okrem toho sú povinní nosiť rúška. Sedemdňová miera výskytu zostáva vysoká v porovnaní s väčšinou okolitých krajín, na 100 000 obyvateľov pripadá 1 150 infikovaných. 

Chystáte sa na dovolenku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemecko

Počet prípadov v Nemecku v dôsledku šírenia podvariantu BA.5  naďalej stúpa. V dôsledku toho tam registrujú približne 500 úmrtí týždenne. Počet hospitalizovaných na JIS-ke v súvislosti s nákazou vzrástol v porovnaní s minulým týždňom o 12 percent. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach povedal, že krajina bude musieť byť pripravená na ľudí, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Nové varianty sa podľa neho v Nemecku začnú šíriť od septembra. 

Chystáte sa na dovolenku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa nebál priznať, že od jesene bude pravdepodobne opäť povinné nosenie rúšok. V súčasnosti tam platí povinnosť nosiť respirátory vo verejnej doprave, v nemocniciach a ambulanciách. Chorí sú povinní izolovať sa najmenej na päť dní a opustiť domov môžu až po následnom negatívnom teste na koronavírus. 

Viac o téme: NemeckoŠpanielskoTalianskoGréckoFrancúzskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu