Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Unesená francúzska jachta: Na pirátov ide komando

Do Afriky sa presunulo špeciálne komando francúzskej armády a čaká na povel. Zobraziť galériu (6)
Do Afriky sa presunulo špeciálne komando francúzskej armády a čaká na povel. (Zdroj: SITA)

MOGADIŠU - Unesená francúzska jachta Ponant zostáva na mori. Somálski piráti, ktorí ju v piatok uniesli aj s 30 ľuďmi na palube, ešte nezakotvili v žiadnom prístave. Francúzska vláda je s nimi v kontakte, stále však nie sú známe ich požiadavky. Do oblasti už zamierili elitné francúzske oddiely Commandos. Napadnú pirátov?

Vojenská jednotka vycvičená na boj prot i terorizmu a únosom sa zdržiava v neďalekom Džibutsku, kde má Francúzsko vojenskú základňu, a čaká tam na rozkazy. Vláda odštiepeného regiónu Punt na severe Somálska, pri ktorého pobreží loď kotví, však žiada proti pirátom okamžitý zásah. „Francúzske a americké lode musia zaútočiť na pirátov. Majú naše povolenie,“ uviedol puntský guvernér Musa Ghelle Yusuf. „Títo piráti sú teroristi a netreba s nimi vyjednávať. Útok by vyriešil ďalšie pirátstvo,“ dodal. Jachta nemá povolenie na pristátie v Punte, podľa ďalších správ sa má preto pobrať na juh do prístavu Haradere. Francúzske námorníctvo však tvrdí, že zotrváva na mieste. „Od príchodu do tejto oblasti sa situácia nezmenila a všetko zatiaľ zostáva pokojné,“ uviedol kapitán Christophe Prazuck.

Jachtu sleduje fregata Commandant Bouan, ktorú sem prevelili z Afganistanu. Francúzi nadviazali s pirátmi kontakt, podľa ministra zahraničia Bernarda Kouchnera to však „môže byť dlhotrvajúca záležitosť“. Na palube je okrem Francúzov aj šesť Filipíncov a únoscovia s nimi údajne zaobchádzajú dobre. Prípadný útok na jachtu by preto podľa francúzskej strany prichádzal do úvahy až vtedy, keď by sa dala zabezpečiť ochrana ich životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu