Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Ukrajinská rodina utiekla pred vojnou: Keď sa po štyroch mesiacoch vrátili domov, zažili obrovské prekvapenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

HOSTOMEL - Ruská invázia na Ukrajinu zmenila životy mnohých ľudí. Zasiahla aj istú rodinu, ktorá musela unáhlene opustiť svoj domov a utiecť preč. Po štyroch mesiacoch bojov sa situácia v oblasti, kde bývali, upokojila, a tak sa rozhodli pre návrat. Nikto z nich netušil, že doma ich bude niekto čakať.

Kateryna Tytovová (35) musela pre vojnu na Ukrajine opustiť svoj domov s celou rodinou. Vrátili sa až po štyroch mesiacoch, keď sa situácia na severe krajiny upokojila. Čakalo tam na nich veľké prekvapenie. Rodinný pes, sibírsky husky menom Belyi, prežil ostreľovanie a v troskách iných domov si bol schopný dokonca vyňuchať dostatok jedla. Bol to neuveriteľný pohľad. Rodina sa vracala domov a deväťročný domáci miláčik ich čakal na prahu, informuje The Sun. 

Centrum pomoci SOS Ukrajina končí svoju prevádzku (archívne video) 

Centrum pomoci SOS Ukrajina končí svoju prevádzku (Zdroj: TASR/František Iván)

Mesto Hostomel, ležiace na severe Ukrajiny, bolo terčom ruských útokov už od prvých dní invázie. Putin chcel získať kontrolu nad významným letiskom, ktoré sa nachádzalo v tejto oblasti. Kateryna opísala náhly útek  svojej rodiny. "Uprostred tej hrôzy a veľkého zhonu sme museli urobiť srdcervúce rozhodnutie. Belyiho sme museli nechať doma." No po návrate zažili šok. "Belyi tam sedel a trpezlivo nás čakal, akoby sme skočili len na nákup. Plačem, keď vidím, čo zostalo z nášho mesta. To, že Belyi prežil, je aspoň niečo pozitívne. Pomáha nám to postaviť sa na nohy a opäť žiť," uviedla Kateryna. 

Jej fotka s päťročnou dcérou Tajisiou, ako utekajú pred ruským bombardovaním, obletela celý svet. Po návrate priznala, že je dobré byť zase doma, ale všetci sa boja, čo bude ďalej. Dom jej susedov vyhorel do tla. "Náš dom stále stojí, ale potrebuje nové dvere, strechu aj okná. Keď sme sa vrátili, na zemi bolo sklo a všade bol neporiadok. Ruskí vojaci tu zrejme rabovali." 

Po ruskej invázii v Hostomeli takmer nič nezostalo. Ostal tam len jeden menší stánok s jedlom a mliekom. "Vždy sme sa chceli vrátiť späť. Je to náš domov. Vojna sa však ani zďaleka neskončila. Putin naďalej zabíja nevinných Ukrajincov. Nakoniec ale zvíťazíme."

Viac o téme: PesZázrakVojna na UkrajineHostomel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu