Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO zo samitu G7 vyvolali obrovský rozruch: Všimnete si dve veci, ktoré na nich nesedia?

Lídri boli bez kravát Zobraziť galériu (2)
Lídri boli bez kravát (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP)

BERLÍN - V utorok sa skončilo výročné stretnutie skupiny G7, ktoré sa tentokrát konalo v Nemecku. Fotografie zo stretnutia lídrov siedmich najvyspelejších krajín sveta rozprúdili nečakanú diskusiu. Ľudia si totiž všimli, že jednotlivým predstaviteľom v oblekoch, ktorí spolu pózovali pred fotoaparátmi, niečo chýba.

Podľa premiéra Slovensko bude na samite presadzovať zodpovednú a suverénnu politiku (archívne video)

Podľa premiéra Slovensko bude na samite presadzovať zodpovednú a suverénnu politiku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Novo zverejnené fotografie amerického prezidenta Joea Bidena, kanadského premiéra Justina Trudeaua, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, nemeckého kancelára Olafa Scholza, talianskeho premiéra Maria Draghiho, japonského premiéra Fumia Kishidu a britského premiéra Borisa Johnsona zachytávajú sedem neformálne oblečených mužov. Ani jeden z nich nemal na sebe kravatu. To rozprúdilo komentáre na internete. "Vyzerajú ako partia chalanov, ktorí si zabudli kravaty," napísal Gerald Butts. "Žiadne kravaty na fotografii G7. Čo si máme o tom myslieť?" spýtal sa Alex Salvi.

Okrem absencie kravát, čo mnohí označili za "falošnú inteligentnú ležérnosť", ale viacerí poukázali ešte na niečo iné. Neprítomnosť žien.

Odkedy bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odišla zo svojej funkcie v roku 2021, už nie sú žiadne ženy, ktoré vedú krajiny G7. Na niektorých fotografiách sa predsa len objavila jedna žena - Ursula von der Leyenová, ktorá je predsedníčkou Európskej komisie. Hoci bola EÚ na zasadnutie pozvaná, technicky nie je členom tejto skupiny. 

"V čase, keď je obhajovanie práv žien potrebnejšie ako kedykoľvek predtým, sú lídrami G7 na samite po prvý raz za 17 rokov výlučne muži. V tom čase boli na čele G7 dve ženy a 33 mužov," napísal Adrian Lovett na Twitteri. 

FOTO zo samitu G7
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Fotografia G7 má zvláštny nádych. Zvoľte viac žien. Zvoľte rozmanitejšie kandidátky. Všade. Na každej úrovni," napísala Carole Saabová. 

Viac o téme: KravatySamitG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu