Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vločky spôsobili ošiaľ v Česku!

Voda mackov láka, ale mama im zatiaľ dovolí iba omočiť si ňufáčiky. Zobraziť galériu (6)
Voda mackov láka, ale mama im zatiaľ dovolí iba omočiť si ňufáčiky. (Zdroj: ČTK)

BRNO - Zoo v Brne má hviezdy ako tá berlínska. A rovno dve naraz! Keď sa ľadové medvedíky–dvojičky pred štyrmi mesiacmi narodili, mali len 700 gramov. Začiatkom marca ich ako trojkilových huňáčov prvýkrát ukázali verejnosti. V súčasnosti už vážia raz toľko a pomaly začínajú spoznávať svet. Zoologická záhrada zažíva nezvyčajný boom, na českých „Knutov“ sa totiž len v marci prišlo pozrieť 27-tisíc ľudí.

Medvedí chlapček a dievčatko zatiaľ nemajú mená. Podľa farby kožušteka ich však mnohí volajú „Vločky“. Na svet ich vlani v novembri priviedla desaťročná medvedica Cora. Bol to už jej tretí pokus stať sa mamou a podaril sa. Zvláda to dokonale, je starostlivou a ostražitou mamou. Svoje dvojičky na sekundu nespustí z očí, pomáha im spoznávať výbeh, dovolí loziť po skale, no hoci vedia plávať od narodenia, do jazierka si zatiaľ môžu iba namočiť ňufáky. Malých dojčí mliekom, ošetrovatelia ich prikrmujú zmesou z piatich mrkiev, trištvrte kilogramu vareného hovädzieho mäsa a morskej ryby. „Za mesiac pribrali raz toľko. Medvedie mlieko je veľmi výživné, má až päťdesiat percent tuku,“ povedala ošetrovateľka šeliem Simona Blahoňovská.

Hlavná atrakcia. Malí chlpáči celý deň striedavo spia a hrajú sa. Cora ich pred návštevníkmi zoologickej záhrady chráni, ako sa dá. Zo dňa na deň sa totiž práve jej výbeh stal najsledovanejším a najnavštevovanejším. „Sme z Krkonôš. Išli sme štyri hodiny vlakom, len aby sme medvedíky videli,“ povedal jeden z návštevníkov Marek Růžička. Aj on sa so svojou rodinou rozhodol bielym chlpáčikom vymyslieť mená. Svoje tipy vhodili do škatule neďaleko medvedieho výbehu. Podľa hovorcu zoo Pavla Hazdíra ľudia môžu mená pre ľadové bábätká vyberať do 17. apríla. O návrhoch sa bude potom hlasovať 30. apríla na internetovej stránke brnianskej zoo. Zatiaľ sú najčastejšími tipmi Sněženka a Snížek. Ivan

Ľadový medveď

Patrí medzi najväčšie šelmy. Dorastá do výšky dva a pol metra, dospelý samec váži okolo 700 kg, samica 400 kg. Medvedice vrhajú jedno až tri mláďatá naraz. Tie sa rodia slepé a bez imunity, matka sa o ne stará 18 mesiacov. Ich odchov v zoo je však veľmi náročný, podľa zdrojov brnianskej zoo prežije asi iba 8 percent medvieďat narodených v zajatí. V prírode žije asi 40-tisíc ľadových medveďov, väčšinou v Grónsku a na severnom pobreží Ameriky a Ázie.

Mama sa stará, otec je v Prahe

Medvedica Cora pochádza zo zoo v St. Peterburgu, v Brne žije od roku 2000. Otec medvieďat sa volá Umca a narodil sa v Alma Ate, teraz ho ale z Brna presťahovali do Prahy. „Medveď nie je starostlivý otec - mláďatá by zabil. Keď pôjdu ,z domu‘, Umca sa vráti a pokúsime sa o ďalšie bábätká,“ povedala pracovníčka zoo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu