Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Apokalypsa na pláži vo Francúzsku: Silný vietor sa premenil na ničivé tornádo, jeden mŕtvy!

Mini tornádo úradovalo na pláži vo Francúzsku.
Mini tornádo úradovalo na pláži vo Francúzsku. (Zdroj: Twitter.com/Neuros1en1)

PARÍŽ - Len málokto vie nájsť slová na to, čo sa v sobotu večer odohralo na pláži vo francúzskom mestečku Villers-sur-Mer. Pri letných radovánkach sa odrazu objavil obrovský vietor, ktorý bral všetko, čo mu prišlo do cesty. Netrvalo dlho, kým si občania uvedomili, že jav sa zmenil na tornádo, ktoré dokonca pripravilo o život mladého surféra!

archívne video

Nové video zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! (Zdroj: FB / Počasí online Morava - Milena Zonygova)

Vietor sa stal osudným mladému surférovi

Ten mal len 31 rokov a venoval sa tzv. kite surfingu. Uomrel v sobotu večer vo Villers-sur-Mer pozdĺž pobrežia Normandie vo Francúzsku , keď ho náhly poryv vetra odhodil do okna jednej z reštaurácií. Krutý jav spôsobil aj to, že museli hospitalizovať päť ľudí. Francúzski novinári neskôr popísali tento jav počasia ako "mini tornádo“. Meteorológovia vraj ani vo sne nepredpovedali, že bude tento vietor taký silný.

Zábery sú mrazivé a je z nich jasné, že silný vietor víri do ovzdušia oblaky piesku. Obsluha reštaurácie je vzápätí do niekoľkých sekúnd nútená pozbierať vonkajšie zariadenie ako osušky či slnečníky. Vietor vraj trval približne 20 až 25 minút.

Takúto pohromu sme nečakali, priznal starosta po nešťastí

Thierry Granturco, starosta Villers-sur-Mer označil tento jav ako násilný a niečím, čo na tomto pobreží ešte nevideli. "Fúkalo to stále silnejšie a skončilo to mini tornádom," povedal Granturco v nedeľu pre franceinfo. "Mali sme komunikáciu s Météo France, ktorí nás informovali, že neboli schopní predvídať tento druh mini tornáda. Vedeli sme, že budeme mať silný vietor, boli ohlásené na samom konci večera alebo dokonca v noci, ale nemysleli sme si, že budú takéto silné," dodal.

 

Viac o téme: PlážPočasieTornádoSmrťFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu