Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VOJNA na Ukrajine Deň stošiesty (9. jún 2022)

Zničené mesto Mariupoľ Zobraziť galériu (2)
Zničené mesto Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Delostrelecké systémy, ktoré na Ukrajinu dodali západné krajiny, už teraz pomáhajú meniť situáciu a je len "otázkou času", kedy sa Ukrajine podarí dobyť späť značnú časť územia na juhu krajiny. Vyhlásil to v stredu gubernátor ukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Boje v ukrajinskej dedine Moschun

Boje v ukrajinskej dedine Moschun (Zdroj: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
 

ONLINE

21:34 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok prirovnal svoje súčasné vojenské akcie k dobytiu pobrežia Baltského mora ruským cárom Petrom Veľkým počas jeho vojny proti Švédsku v 18. storočí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Putin po návšteve výstavy v Moskve, venovanej 350. výročiu narodenia ruského cára Petra Veľkého, skupine mladých podnikateľov povedal: "Človek nadobudne dojem, že bojmi vo Švédsku si niečo uchmatol. Ale on nič neuchmatol, on si to len vzal naspäť."

21:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok podpísal dekrét o uvalení sankcií, vrátane zmrazenia aktív a zákazu cestovania, voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a desiatkam ďalších ruských predstaviteľov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Na sankčnom zozname je okrem Putina aj ruský premiér Michail Mišustin, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister obrany Sergej Šojgu a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Celkovo na čiernej listine figuruje 35 osôb.

19:23 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Ozbrojené sily Ukrajiny strácajú na fronte denne až sto zabitých vojakov a až 500 zranených.

19:20 Putin hovorí, že cieľom Ruska je získať nové územia. "Zjavne je aj naším osudom vrátiť (územie) a posilniť sa," povedal v zjavnej narážke na ruskú agresiu proti Ukrajine. Zástupcovia Kremľa už skôr uviedli, že Ruskom okupované oblasti Ukrajiny môžu byť anektované Ruskom.

18:09 Raketa, ktorá zasiahla Žytomyrskú oblasť 9. júna, mohla byť odpálená z Bieloruska. Podľa Vitalija Bunečka raketa, ktorá v noci 9. júna zasiahla budovu v Novohrade-Volyňskom, mohla byť odpálená z lietadla zo smeru Bieloruska.

17:36 Premiér Čiernej Hory Dritan Abazovič vo štvrtok oznámil, že mal telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a vyjadril v ňom pripravenosť navštíviť Kyjev. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

16:33 Bitka o ukrajinské mesto Severodoneck sa vedie od domu k domu, kým ukrajinskí vojaci dúfajú v dodávku ťažkých zbraní, ktoré by mohli "zvrátiť vývoj", uviedol vo štvrtok veliteľ práporu ukrajinskej Národnej gardy Petro Kuzyk. Informuje o tom agentúra Reuters. V priemyselnom meste na východe Ukrajiny podľa neho v súčasnosti prebiehajú pouličné boje a ťažké delostrelecké útoky Ruska, ktoré ohrozujú vojakov na oboch stranách konfliktu.

15:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), pretože Moskva podľa neho svojou inváziou na Ukrajinu podnecuje globálnu obilnú krízu. Zelenskyj to prostredníctvom videolinku uviedol na zasadnutí Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v Paríži, informuje agentúra AFP.

15:00 Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že s Medzinárodnou federáciou spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca podpísala dohodu o poskytnutí finančného príspevku vo výške sedem miliónov eur, ktorý zaistí poskytovanie podpory v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory pre osoby utekajúce z Ukrajiny pred ruskou agresiou.

14:53 Takmer päť miliónov utečencov z Ukrajiny už bolo v dôsledku ruskej invázie zaregistrovaných v európskych krajinách. Vyplýva z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Omnoho vyšší počet ich však z Ukrajiny utiekol: podľa UNHCR odišlo z tejto krajiny do 7. júna viac než 7,3 milióna ľudí. Zároveň sa do nej však medzičasom vrátilo 2,3 milióna osôb. Informuje o tom agentúra AFP. "Vojna na Ukrajine spôsobila jednu z najväčších kríz na svete čo sa týka vysídlenia obyvateľstva," uviedol UNHCR, podľa ktorého má v 44 krajinách Európy status utečenca 4,8 milióna osôb.

14:52 Európska únia vo štvrtok vyčlenila ďalších 205 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. Oznámil to eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v rámci svojej pracovnej návštevy Ukrajiny.

14:30  Samohybné húfnice AHS Krab poľskej výroby dodané ukrajinskej armáde Poľskom sú už na frontovej línii a pripravené na aktívnu účasť v bojoch. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook to vo štvrtok oznámil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Ako informovala agentúra PAP, podľa poľských médií dorazilo prvých 18 húfnic a podporné vozidlá na Ukrajinu už minulý týždeň.

13:25 Litovský prezident Gitanas Nauséda upozornil, že vyjednávanie o zrušení západných sankcií voči Rusku bude tlačiť Kremeľ k novým formám agresie.

12:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že pre blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov Ruskom môžu hrozbe hladu čeliť milióny ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:25 Ukrajina denne prichádza až o stovku zabitých a 500 ranených vojakov, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Situáciu na fronte označil za ťažkú. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 106. dňom.

11:41 Do Francúzska previezli vo štvrtok telesné pozostatky francúzskeho novinára Frédérica Leclerca-Imhoffa, ktorý zahynul 30. mája neďaleko mesta Severodoneck, keď ho v bojoch medzi ruskou armádou a ukrajinskými jednotkami zasiahol šrapnel. Informuje o tom stanica BBC.

11:40 Britská spravodajská služba vo štvrtok informovala, že boje v tzv. severodoneckom kotli pokračujú, pričom ruská armáda zintenzívnila svoje úsilie o postup v oblasti južne od mesta Izium ležiaceho v Charkovskej oblasti.

11:31 Veľkú podporu ukrajinskému ľudu a jeho terajšiemu zápasu vyjadril pápež František pri dnešnom prijatí českého premiéra Petra Fialu. Šéf českej vlády to povedal novinárom vo Vatikáne po tom, čo opustil Apoštolský palác, kde s hlavou katolíckej cirkvi strávil približne hodinu. Pápeža Fiala pozval na návštevu Českej republiky. Hoci je podľa neho na reakciu Vatikánu ešte skoro, premiér verí, že František príde, pokiaľ mu to dovolí zdravotný stav a bude na to mať príležitosť.

11:09 Ruský gymnasta Ivan Kuljak sa odvolal proti ročnému zákazu štartov, ktorým ho v máji potrestala disciplinárna komisia Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) za verejnú podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Dvadsaťročný pretekár si na marcovom Svetovom pohári v Dohe prišiel na slávnostné vyhlásenie pre bronzovú medailu za cvičenie na bradlách s pripnutým písmenom Z na hrudi. Rovnaký znak na sebe majú na Ukrajine ruské vojenské vozidlá.

10:58 Stanové mestečko pre utečencov z Ukrajiny by v Ústeckom kraji mohlo stáť v priemyselnej zóne Triangle, ktorá leží na hranici okresov Most, Louny a Chomutov. Zatiaľ jeho stavba nutná nie je. Novinárom to dnes povedal hajtman Jan Schiller (ANO). Kraj naďalej odmieta utečencov, ktorí sa o seba nedokážu postarať.

9:39 Rusko zintenzívnilo ofenzívu južne od Izia. Ruské jednotky majú za cieľ vyvinúť tlak na Sievierodoneck a postúpiť hlbšie v Donbase, ale ich jednotkám v oblasti chýba personál, uvádza správa britského ministerstva obrany z 9. júna.

9:06 Poľský prezident Andrzej Duda kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že aj napriek ruskej ofenzíve na Ukrajine naďalej vedú telefonické rozhovory so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

8:20 Brutálna bitka o mesto Severodoneck, ktoré ruské sily delostreleckými útokmi takmer úplne zničili, rozhodne o ďalšom osude oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Povedal to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.

8:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko nie je ochotné ukončiť vojnu na Ukrajine diplomaciou, pretože stále cíti svoju silu.

7:41 Ruské jednotky sa stále snažia prelomiť ukrajinskú obranu Severodonecku v Luhanskej oblasti. Mesto a okolie ruská armáda bombarduje delostrelectvom, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Ten tvrdí, že ukrajinská armáda odrazila útok v obci Toškivka neďaleko Severodonecka. V stredu predstavitelia samosprávy povedali, že ukrajinské jednotky už kontrolujú iba okraj mesta.

6:59 Ruský dôstojník o ukrajinských vojnových zajatcoch: "Boli takí zajatci. Keď s ním komunikujete, máte pocit, že nie on je náš vojnový zajatec, ale my sme jeho. Niekedy je jeho správanie také drzé. Necíti bolesť ani nič podobné."

6:06 Ozbrojené sily Ukrajiny vykonali počas stredy dva letecké útoky na zoskupenie ruských síl v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a zasiahli tri nepriateľské muničné sklady. Pri útokoch bolo zabitých 30 ruských vojakov a zničených niekoľko kusov techniky. Na facebooku to v noci na dnešok v pravidelnej zvodke uviedlo operačné veliteľstvo Juh ukrajinskej armády.

6:03 Británia odmietla udeliť 13-ročnej Ukrajinke vízum pre vstup na svoje územie, pretože necestovala s rodičmi, ale so svojou dospelou sestrou. Dievča sa tak muselo vrátiť na Ukrajinu do svojho domovského mesta, ktoré teraz obliehajú ruskí vojaci, informovala na svojom webe stanica BBC s odkazom na britskú poslankyňu Tulip Siddiqovú.

6:00 Rusko v severnej časti okupovaného ukrajinského polostrova Krym rozmiestnilo raketové komplexy Iskander, uviedol hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Komplexy sa nachádzajú pri obci Milkovodne, asi osem kilometrov od správnych hraníc Chersonskej oblasti, ktorú Rusi ovládli počas súčasnej invázie, spresnil podľa agentúry Unian hovorca.

Západné delostrelecké systémy už pomáhajú meniť situáciu na Ukrajine

Nad časťou Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny prevzali kontrolu ruské vojská, no táto oblasť je iba jednou z dvoch ukrajinských oblastí, ktoré si ešte zachovali prístup k Čiernemu moru. Podľa Kima sa však ukrajinským jednotkám v uplynulých týždňoch podarilo už dosiahnuť "nejaký úspech" pri protiútoku v susednej Chersonskej oblasti. Agentúra Reuters sa Kima spýtala, či si myslí, že západné zbrane, dodávané na Ukrajinu, prispejú k nejakej zmene v boji proti ruským vojskám, ktoré vpadli na Ukrajinu 24. februára. "(Zmena) sa už deje... a dosiahneme viac úspechov," odpovedal Kim.

Zranení vojaci na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
Zranení vojaci na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

"Hovoríme o delostrelectve. To v našom regióne začína fungovať," uviedol Kim, pričom odmietol špecifikovať, ktoré západné delostrelecké systémy pomáhajú Ukrajine najviac. Rusko i Ukrajina sústredili v posledných týždňoch väčšinu svojich zdrojov do bojov na východe Ukrajiny v Donbase. Pre Kyjev je však z ekonomického hľadiska tiež kľúčové udržať si ostávajúce čiernomorské pobrežie, a to predovšetkým prístavy Mykolajiv a Odesa na juhu krajiny, píše Reuters.

Na to, aby sa Ukrajine podarilo dosiahnuť na juhu krajiny dôležitý zlom, však bude Kyjev potrebovať viac ľudskej sily, čo je podľa Kima možné dosiahnuť buď presunutím jednotiek z východu krajiny alebo ďalšou mobilizáciou. Kyjev si totiž uvedomuje, že stále existuje riziko, že Rusko znovu zaútočí na veľké mestá na juhu krajiny akými sú Mykolajiv alebo Záporožie. "Myslím si, že v nadchádzajúcich mesiacoch budú mať nejakú príležitosť napadnúť Záporožie a Mykolajiv, no v súčasnosti nepozorujeme žiadne preskupovanie (ruských vojsk)," uviedol Kim.

Zajatí Briti sa postavili pred proruský súd, hrozí im 20 rokov väzenia

Dvom Britom zajatým ruskými silami počas bojov na Ukrajine hrozí 20 rokov väzenia. Uvádza sa to vo videu, zverejnenom v stredu ruskými štátnymi médiami, píše tlačová agentúra DPA. Aidena Aslina (28) a Shauna Pinnera (48) zadržali v apríli, keď bojovali na ukrajinskej strane proti ruským inváznym silám. Údajne sa postavili pred súd v separatistickej, proruskej Doneckej ľudovej republike (DĽR). Obaja Briti sa údajne priznali k "výcviku, aby mohli podnikať teroristické činy". V zázname, zdieľanom ruskou štátnou tlačovou agentúrou RIA Novosti v stredu na sociálnych sieťach, počuť tlmočníka, ako sa Aslina pýta, či sa "priznáva" k trestnému činu.

Brit na to odpovedal: "Áno." Toto obvinenie sa trestá 15 až 20 rokmi väzenia, uviedla RIA Novosti. Pinner takisto čelí dlhému odňatiu slobody a dokonca trestu smrti, pretože sa údajne priznal k "uchváteniu moci silou". Video zachytávalo oboch Britov v priestore pre väzňov na najvyššom súde samozvanej DĽR a tiež tretieho muža, údajne marockého občana Saadúna Brahíma. Tieto správy prišli niekoľko hodín po tom, čo bývalý britský konzervatívny minister a zákonodarca Robert Jenrick vyhlásil, že Aslina by mali vrátiť domov pri najbližšej príležitosti, možno prostredníctvom výmeny vojnových zajatcov. Zákonodarca zároveň odsúdil "falošné, zinscenované obvinenia" proti obom Britom a obvinil Rusko z "úplne odporného porušenia medzinárodného práva".

Jenrick povedal pre britskú rozhlasovú stanicu BBC Radio 4: "(Aslin) Je to britský občan, ale má aj ukrajinské občianstvo, je ženatý s Ukrajinkou, ešte pred ilegálnou inváziou (Vladimira) Putina sa bežným spôsobom pridal k ukrajinským ozbrojeným silám a slúžil v nich. Ruské sily ho zajali a v súlade s medzinárodným právom a Ženevským dohovorom by mal byť správne zadržiavaný a pri najbližšej príležitosti vrátený Ukrajine, možno cez výmenu zajatcov." A pokračoval: "Namiesto toho Putinov režim ho spolu s ďalším britským občanom Shaunom Pinnerom postavil pred súd pre vymyslené obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov."

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu