Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Plnia si sen a lámu kosti

Predlžovanie končatín vymyslel v polovici minulého storočia sovietsky ortopéd Gavril Ilizarov. Chcel pomôcť ľuďom s vojnovými zraneniami či s vrodenými chybami.
Predlžovanie končatín vymyslel v polovici minulého storočia sovietsky ortopéd Gavril Ilizarov. Chcel pomôcť ľuďom s vojnovými zraneniami či s vrodenými chybami. (Zdroj: Profimedia)

HAMBURG - Chcú byť krajšie a pre splnenie svojho sna sú ochotné podstúpiť aj kruté bolesti. Čoraz viac žien v túžbe po dlhších nohách riskuje zdravie a necháva si lámať a naťahovať kosti. Pre pár centimetrov navyše ležia dlhé mesiace v bolestiach. Na nebezpečné zákroky sa špecializujú v Rusku a Číne.

Ľudia s dlhými nohami sú podľa viacerých výskumov príťažlivejší a viac sexi. Klientky dúfajú, že po zákroku budú mať väčšie šance v láske a povolaní. V Rusku sa už stali pojmom "nohy z Kurganu". Okrem Rusiek prichádzajú do sibírskeho mesta cudzinky, ktoré lákajú nízke ceny operácie, uviedol nemecký magazín Stern.

Ženám zlomia píšťalovú kosť a na nohu pevne primontujú špeciálnu kovovú konštrukciu, v ktorej kosť pomaly naťahujú. Z nemocnice môžu odísť až o 15 centimetrov vyššie, potrebujú však veľa trpezlivosti: za deň sa dá kosť natiahnuť len o jeden milimeter, takže predĺženie o päť centimetrov zaberie 150 - 200 dní. Ďalší čas treba na to, aby kosť spevnela. Počas zákroku má žena na nohe stále otvorené rany, čo zvyšuje riziko infekcie. V prípade vážnych komplikácií môžu pacientky skončiť na invalidnom vozíku.

Medzičasom síce už vyvinuli modernejšiu, pohodlnejšiu a bezpečnejšiu metódu predlžovania pomocou implantátov, tá je však oveľa drahšia. Klienti špecializovaného centra v Mníchove zaplatia viac ako 100 000 € (3,2 milióna Sk) z vlastného vrecka, lebo poisťovne naň neprispievajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu