Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Totálny chaos na letiskách v Británii: Nekonečné rady, cestujúci nemôžu odletieť, možno nasadia armádu!

Preplené letiská v Dubline, Manchestri a Bristole. Podobná situácia je aj na Gatwicku a Heathrowe. Zobraziť galériu (4)
Preplené letiská v Dubline, Manchestri a Bristole. Podobná situácia je aj na Gatwicku a Heathrowe. (Zdroj: YouTube/The Telegraph)

LONDÝN - Dočasná odstávka letov z Veľkej Británie v dôsledku pandémie si vybrala svoju daň. Najväčšie letiská na britských ostrovoch praskajú vo švíkoch. Po uvoľnení opatrení môžu tamojší obyvatelia konečne používať aj medzinárodnú leteckú prepravu. V krajine okrem iného vypukli oslavy 70. výročia Alžbety II. na tróne. Lety sú vypredané a čakacia doba na letiskách nemá konca.

Šéf leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary navrhol povolať v tejto kritickej situácii na najbližšie tri až štyri mesiace armádu. Prítomnosť vojakov na najväčších letiskách v Británii by mohla vyriešiť obrovský chaos, ktorý vyvrcholil pred začiatkom dovolenkovej sezóny, uvádza denník The Guardian. O'Leary uviedol, že personál obrany so skúsenosťami s poskytovaním bezpečnosti by mal byť nasadený v kritických dopravných uzloch. Predišlo by sa tak zdĺhavým radom a meškaniam, ktoré tento týždeň sužovali cestujúcich.

"Spolupráca s armádou funguje v kritických situáciách aj na iných európskych letiskách. Som presvedčený o tom, že za prítomnosti armády by sa situácia upokojila a neplatilo by to len pre tento víkend, ale aj pre nasledujúce tri či štyri mesiace," vyjadril sa. Zareagoval aj na tvrdenia ministra dopravy Granta Shappsa, podľa ktorého cestovné kancelárie predali viac letov než mali a teraz nie sú schopné zabezpečiť lety do cieľových destinácií. 

O'Leary povedal, že žiadny prevádzkovateľ leteckej spoločnosti nebude zámerne predávať letenky, keď nie je schopný zabezpečiť aj odlet. Vláda by mala podľa neho namiesto obviňovania leteckých spoločností zabezpečiť prítomnosť armády na letiskách. "Kritická situácia na letiskách bude trvať pravdepodobne až do konca leta, teda kým sa deti nevrátia do škôl," skonštatoval. 

Liberáli sú za armádu 

Komentáre šéfa Ryanairu prišli deň po tom, ako liberálni demokrati naliehali na vládu, aby zabezpečila prítomnosť ozbrojených síl v kritickej infraštruktúre. Hovorkyňa strany pre dopravu, Sarah Olneyová, povedala naznačila, že chaos na letiskách po celej krajine sa dá prirovnať k úplnej katastrofe. "Preto je nutné povolať najlepšie mozgy z britskej armády. Nemôžeme sa tu len dohadovať, veci sa musia dať opäť do pohybu," dodala. Ministerstvo dopravy však uviedlo, že na letiskách neplánuje nasadiť armádu. "Je na prevádzkovateľoch, aby zabezpečili, že letiská a letecké spoločnosti budú mať náležitý personál," informuje. 

Problém troch dopravcov 

Briti, ktorí dúfajú, že počas polročných prázdnin absolvujú svoj prvý postpandemický let, sa stretli s chaosom na letiskách po celej krajine. Dovolenkári hlásili výpadky v dôsledku dlhých radov, meškania či dokonca rušenia letov na poslednú chvíľu po tom, ako letecké spoločnosti Easyjet, TUI a British Airways zrušili lety z dôvodu nedostatku personálu.

VIDEO Totálny chaos na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Strach a obavy  

Nedostatok zamestnancov je výsledkom pandemickej vlny, v ktorej dochádzalo k hromadným prepúšťaniam. Navyše o porácu v leteckej doprave už nie je taký záujem pre obavy z vypuknutia nového variantu koronavírusu. od zrušenia obmedzení v cestovaní letiská nedokážu držať krok so zvýšenými požiadavkami zákazníkov. Pre mnohé rodiny to bude prvá dovolenka po dvoch rokoch. Podpredseda vlády Dominic Raab kritizoval šéfov leteckých spoločností za ich nedostatočnú pripravenosť na letnú sezónu. "Nemyslím si, že leteckí prevádzkovatelia urobili nábor a poslúchli rady od ministra dopravy," povedal pre Sky News.

Nekonečné rady

Nízkonákladová letecká spoločnosť Easyjet zrušila na londýnskom letisku Gatwick najmenej 31 letov do európskych destinácií, ako Bologna, Barcelona, Praha, Krakov či Edinburgh. Cestujúci na letisku zverejňovali na Twitteri svoje zdesenie nad chaosom, ktorý zažívajú.

British Airways zrušilo v stredu na letisku Heathrow 124 letov na krátke vzdialenosti. Spoločnosť uviedla, že zákazníkov, ktorých sa toto zrušenie týka, už stihli vopred informovať. Na letisku v Manchestri boli zrušené lety, pretože spoločnosť TUI má zabezpečiť šesť letov denne, čo zodpovedá približne štvrtine jej letového plánu.

Problémy zaznamenali aj škótske letiská, keďže na letisku v Glasgowe meškalo viac ako 30 letov. Hovorca letiska uviedol, že priemerný čas v rade na check-in bol dlhší ako zvyčajne. "Letisko je vyťaženejšie ako tomu bolo pred pandémiou. Dopyt po letenkách neustále rastie," uviedol hovorca letiska.

Meškanie postihlo aj letisko v hlavnom meste Škótska, keďže denník The Times informoval, že včera ráno meškalo z Edinburghu 25 letov, pričom niektoré lety  spoločnosti British Airways do Edinburghu z Gatwicku boli zrušené.

Viac o téme: LetiskáHeathrowVeľká BritániaGatwick
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu