Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Generálny tajomník NATO hovoril s Erdoganom: Diskutovali o význame politiky otvorených dverí NATO

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu oznámil, že s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom hovoril o význame "politiky otvorených dverí" NATO a o žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v Aliancii. Informujeme na základe Stoltenbergovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Zhodujeme sa, že je potrebné brať do úvahy obavy o bezpečnosť všetkých spojencov a rozhovory musia pokračovať s cieľom nájsť riešenie," napísal Stoltenberg na Twitteri.

Obavy o bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská vojenská invázia na Ukrajinu

Fínsko a Švédsko v stredu (18. mája) oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Toto rozhodnutie bolo motivované obavami o bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská vojenská invázia na Ukrajinu. Po jej začiatku sa totiž verejná mienka v oboch severských krajinách do značnej miery zmenila a veľká časť ich obyvateľov sa priklonila ku vstupu do Aliancie.

Severoatlantickú zmluvu podpísali 4. apríla 1949

Politika otvorených dverí NATO vychádza z článku 10 Severoatlantickej zmluvy, píše sa v dokumente dostupnom na oficiálnej webovej stránke NATO. "Zmluvné strany môžu na základe jednomyseľného súhlasu vyzvať ktorýkoľvek iný európsky štát, ktorý je schopný napomáhať rozvoj zásad tejto zmluvy a prispieť k bezpečnosti v severoatlantickej oblasti, aby pristúpil k tejto zmluve," uvádza sa v texte zmluvy.

Severoatlantickú zmluvu (alebo tiež Washingtonskú zmluvu) podpísali  4. apríla 1949 vo Washingtone zakladajúce krajiny NATO - Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Spojené kráľovstvo, USA, Portugalsko a Taliansko.

Erdogan v sobotu telefonoval s Niinistöm a Anderssonovou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu prostredníctvom telefónu so svojím fínskym náprotivkom Saulim Niinistöm a švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou hovoril o "obavách" Ankary z toho, že Štokholm a Helsinki podporujú "teroristické organizácie". Oznámil to úrad tureckého prezidenta, informuje podľa správy od agentúry Reuters.

Anderssonová rozhovor s Erdoganom ocenila

Erdogan vyzval Anderssonovú aby podnikla "konkrétne kroky" na ukončenie podpory "teroristických" organizácií. Švédsko musí podľa jeho slov skončiť s finančnou, politickou a zbrojnou podporou týchto "teroristov". Turecký prezident žiada, aby Švédsko zrušilo embargo na vývoz zbraní do Turecka, ktoré na Ankaru uvalilo po tom, ako sa Turecko zapojilo do vojenského konfliktu v Sýrii.

Anderssonová rozhovor s Erdoganom ocenila, píše Reuters. "Tešíme sa na posilnenie našich bilaterálnych vzťahov, vrátane oblasti mieru, bezpečnosti a boja proti terorizmu," napísala švédska premiérka v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Ergodan absolvoval aj telefonický rozhovor s fínskym prezidentom. Tomu povedal, že neschopnosť Fínska vysporiadať sa s teroristickými organizáciami, ktoré predstavovali hrozbu pre NATO, by nezodpovedalo duchu Aliancie.

Viac o téme: NATOJens StoltenbergRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu