Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý štát sveta bije na poplach: Masívne výpadky elektriny a zásoby benzínu a nafty sa minuli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KOTTE – Situácia v Srí Lanke ležiacej v Indickom oceáne nie je ani zďaleka dobrá. Hospodárska kríza, s ktorou krajina bojuje, robí vrásky na čele nielen miestnym, ale aj vládnym predstaviteľom. Podľa posledných vyjadrení majú totiž zásoby benzínu a nafty len na jeden jediný deň. Okrem toho sa im tam výrazne predlžujú výpadky elektriny. To však nie je všetko.

Na to, aká je situácia vážna, upozornil nový premiér krajiny Ranil Wickremesinghe po svojom kontroverznom vymenovaní do funkcie. Vyjadril totiž veľké znepokojenie nad nedostatkom 14 druhov liekov, najmä proti srdcovým chorobám a vakcínam besnote, pričom práve vakcína nemá v súčasnosti žiadnu alternatívnu liečbu. Upozornil na to portál Skynews. Dôvodom znepokojenia je aj fakt, že za posledné štyri mesiace neboli uhradené platby dodávateľom liekov a zdravotných pomôcok. Podľa premiéra tak krajinu čaká niekoľko mimoriadne ťažkých mesiacov, ktoré budú podľa jeho názoru najťažšie v životoch Srílančanov. „Musíme sa pripraviť na to, že prinesieme nejaké obete a budeme čeliť výzvam tohto obdobia,“ uviedol Wickremesinghe.

Archívne VIDEO Chceme mať alternatívu k ruskému plynu a rope, je neuveriteľné, čo dokáže rozprávať opozícia, tvrdí Heger

Chceme mať alternatívu k ruskému plynu a rope, je neuveriteľné, čo dokáže rozprávať opozícia, tvrdí Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Informácie o nedostatku liekov však prichádzajú v čase, kedy minister energetiky Kanchana Wijesekera vyzval ľudí, aby nestáli v dlhých radoch na pohonné hmoty. Situácia dospela až do takého stavu, že podľa premiéra má krajina zásobu paliva len na jediný deň. „Štvrtina elektriny sa vyrába prostredníctvom ropy. Preto existuje možnosť, že denné výpadky elektriny sa zvýšia na 15 hodín denne. Musíme okamžite získať 20 miliónov dolárov na poskytnutie plynu spotrebiteľom. Situácia s petrolejom a vykurovacím olejom je ešte naliehavejšia,“ povedal premiér. Podľa jeho slov však bude situácia s palivom vyriešená v najbližších dňoch, kedy do Srí Lanky dorazia dve dodávky benzínu a nafty prostredníctvom indickej úverovej linky. Situáciu by rovnako mohla zmierniť privatizácia stratových štátnych aerolínii.

Miestni obyvatelia však na celú situáciu hromžia, poukázali na to, že koľkokrát stoja dlhé hodiny v kolónach, ktoré sa vytvorili na čerpacích staniciach. Nie raz sa im už stalo, že po 6 hodinách, čo stáli v rade, sa minuli zásoby paliva a nevedeli, či majú čakať ďalej a pohonné hmoty zabezpečia, alebo bolo čakanie zbytočné. Mnohí obyvatelia sa obávajú o budúcnosti svojich detí a keď môžu, pošlú ich študovať do inej krajiny, napríklad Austrálie. Mohammad Sheikh Ali tiež obvinil vládu a vyzval na nový politický systém. Dodal tiež, že vláda za posledných pár rokov minula milióny dolárov na nepotrebné infraštruktúrne projekty.

Finančná situácia krajiny je taká zlá, že bola vláda nútená vytlačiť peniaze, aby mohla zaplatiť vládnym zamestnancom a nakúpiť tovar a služby, dodal Wickremesinghe. Súčasná hospodárska kríza je označovaná za najhoršiu od získania nezávislosti v roku 1948. V krajine s 22 miliónmi obyvateľov je nedostatok paliva, potravín, liekov a ďalšieho základného tovaru a obyvateľov a podniky trápia dlhé výpadky dodávok elektrickej energie.

Staronový premiér Srí Lanky Ranil Vikramasinghe (druhý zľava) sa zúčastňuje na náboženských obradoch v budhistickom chráme v najväčšom srílanskom meste Kolombo.
Zobraziť galériu (4)
Staronový premiér Srí Lanky Ranil Vikramasinghe (druhý zľava) sa zúčastňuje na náboženských obradoch v budhistickom chráme v najväčšom srílanskom meste Kolombo.  (Zdroj: TASR/AP)

Táto situácia viedla k širokým protestom proti prezidentovi Gotabajovi Radžapaksovi a jeho rodine. Prezidentov brat Mahinda Radžapaksa kvôli nepokojom v krajine minulý týždeň rezignoval na funkciu premiéra. Strety medzi stúpencami vlády a protestujúcimi si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych a 300 zranených.

Prvý štát sveta bije
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

 

 

 

 

Viac o téme: Hospodárska krízaSrí LankaVýpadky elektrinyKríza na Srí LankePremiér Srí LankyZásoby paliva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu