Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Minister odhalil obrovský bizár ruskej armády: S takouto technikou chce Putin dobyť Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Twitter/ArmyInform/ Alex Kokcharov/Karsten Marrup)

LONDÝN/KYJEV - Britský minister obrany vyhlásil začiatkom týždňa počas prejavu v londýnskom Národnom múzeu armády, že ruská armáda je na vojnu nedostatočne vyzbrojená. Ukrajinskí vojaci našli podľa neho v zostrelených ruských lietadlách niečo veľmi nezvyčajné. Systémom GPS je v súčasnosti vybavené takmer každé vozidlo na zemi, vo vzduchu aj vo vode. Rusi ho však vo svojich lietadlách spočiatku asi nepotrebovali.

Ukrajinskí vojaci a domobranci našli v troskách zničených ruských bojových lietadiel prístrojové dosky, na ktorých boli nalepené prijímače GPS. "Ich vstavané navigačné systémy sú také zlé, že museli nájsť inú alternatívu," uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Tvrdí, že existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že ruská vojenská technika bola v dôsledku invázie na Ukrajinu dotlačená do bodu zlomu. "Na palubných doskách zostrelených ruských Su-34 sa našli prilepené prijímače GPS. Piloti síce vedeli, kde sa nachádzajú, ale svedčí to o kvalite ruských vojenských systémov." 

Wallace objasnil, že zatiaľ čo Rusi disponujú veľkým množstvom delostreleckých zbraní, nedokážu ich naplno využiť pri svojich manévroch. Preto sa uchyľujú k frontálnemu útoku. Su-34 bolo prvýkrát vyrobené v Sovietskom zväze začiatkom 90. rokov, ale stále je jedným z popredných ruských bojových lietadiel, informuje Insider. Pre ruské letectvo nie je nalepený dodatočný GPS systém žiadnou novinkou. Používali ho už aj v Sýrii.

Bizarné nálezy 

Ukrajina sa podelila o množstvo dôkazov o ruských pokusoch vyriešiť problémy so starým vojenským vybavením a obísť nedostatočné vybavenie. Minulý mesiac ukrajinskí vojaci predvádzali ruské bezpilotné lietadlo, ktoré bolo prelepené lepiacou páskou a vybavené bežnou plastovou fľašou na uzáver palivovej nádrže. V marci našli zase niečo, čo vyzeralo ako obväzy ruskej armády z roku 1978. Boli len tak odhodené na bojisku.

Wallace vo svojom pondelkovom prejave uviedol, že v mnohých prípadoch sa našli v ruských vojenských vozidlách papierové mapy Ukrajiny ešte z 80. rokov. Rusi dokonca používali na nákladných autách provizórnu ochranu z borovíc a na svoje tanky pripevňovali klietky.

Minister pripomenul počas svojho príhovoru pamiatku všetkých obetí druhej svetovej vojny a ruskú inváziu na Ukrajinu označil za "nezmyselnú a sebazničujúcu". Rusko v pondelok usporiadalo každoročnú vojenskú prehliadku ku Dňu víťazstva v Moskve, ale pre zlé počasie zrušilo prelet vzdušných síl. Prezident Vladimir Putin počas svojho prejavu nevyhlásil Ukrajine totálnu vojnu, namiesto toho vyzdvihol ruských vojakov bojujúcich vo východnom regióne Donbas a kritizoval NATO a USA.

Viac o téme: Vladimir PutinUkrajinaBen WallaceVojna na UkrajineRuské letectvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu