Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Príbeh z ostreľovaného Záporožia: Dostihla nás VOJNA! Vrátil som sa a dom bol zničený... bol som v šoku

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

ZÁPOROŽIE - Viktor Holovačuk sa vrátil z nočnej smeny v jednej z oceliarní na juhovýchode Ukrajiny, len aby zistil, že mu bombový útok strhol strechu z domu a pod sutinami pochoval jeho psa Malyša.

Bomba dopadla tesne pred svitaním a v pokojnej, chatami lemovanej ulici v dedine Novotavryčeske zanechala široký kráter. Obec sa nachádza pár desiatok kilometrov od Záporožia a zhruba 40 kilometrov od frontovej línie, kde bojujú ukrajinské a ruské jednotky.

VIDEO Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Bol to šok, neveril som tomu

"Ako by som to popísal? Ako šok - neveril som tomu, kým som sa nevrátil," povedal agentúre Reuters Holovačuk na svojom dvore zasypanom troskami. "Nie sú tu žiadne vojenské objekty. Tak čo - je môj dom strategickým cieľom? Alebo ten susedov? Čo tu bolo na zničenie?" pýtal sa za zvuku ďalšieho, tentoraz vzdialeného výbuchu.

Príbeh z ostreľovaného Záporožia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

Na vojnu sme si zvykli, bol to však prvý útok, ktorý zasiahol dedinu

Opodiaľ z rozbitých betónových dosiek strnulo trčia psie nohy. Holovačuk s pomocou svojho suseda neporiadok upratal, Malyšovo telo opatrne zdvihol a zabalené v deke ho uložil pod kvitnúci ovocný strom. Obyvatelia Novotavryčeskej hovoria, že si od 24. februára, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, na zvuky výbuchov a rakiet zvykli. Dnešný útok bol ale prvý, ktorý priamo zasiahol dedinu.

Príbeh z ostreľovaného Záporožia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Rusko svoju agresiu na Ukrajine nazýva špeciálnou vojenskou operáciou a uvádza, že na civilistov necieli. "Nič také sa tu až doteraz nestalo," povedal šéf miestnej rady Vasyl Zakarljuka. "Po prvé je to strach. Strach a hrôza, pretože nás dostihla vojna. Všetci sa báli, ľudia pobehovali okolo a strachovali sa," uviedol. "Hlavné ale je, že sú všetci nažive," dodal.

Vojna už moju rodinu rozdelila

V čase výbuchu v dome nikto nebol, pretože vojna už stihla Holovačukovu rodinu rozdeliť. Jeho dvaja synovia odišli bojovať za ukrajinské sily a manželka a 11-ročná dcéra utiekli do relatívneho bezpečia na západ Ukrajiny. Keď jej o zasiahnutom dome hovoril po telefóne, Holovačukova žena podľa neho plakala. Tlaková vlna z explózie roztrieštila okná ich domu a vymrštila črepiny s takou silou, že prerazili kovové ploty domov ďalej v ulici.

Zničený most na Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
Zničený most na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Rodičia a priatelia Holovačukovi pomohli z domu zasypaného rozbitým sklom, kusy omietky a dreva zachrániť nábytok a ďalší majetok. Rozvetvená rodina sa ale zdráha opustiť dedinu, kde pred vojnou zažila mnoho šťastných chvíľ, uviedla Holovačukova 65-ročná matka Kateryna. "Ak to bude príliš nebezpečné, odídeme. Ale teraz ešte nie," dodala.

Príbeh z ostreľovaného Záporožia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Viac o téme: VojnaPríbehRuskoUkrajinaZáporožieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu