Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Švédsko a Fínsko chcú vstúpiť do NATO: Scholz im prisľúbil podporu, Chorvátsko reaguje

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecko podporí prijatie Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO), ak oň tieto krajiny požiadajú. Potvrdil to v utorok nemecký kancelár Olaf Scholz na stretnutí s premiérkami Fínska a Švédska – Sannou Marinovou a Magdalenou Anderssonovou – počas neverejného zasadania spolkového kabinetu v Mesebergu pri Berlíne. Informovala o tom agentúra DPA.

Rozhodnutia o podaní žiadosti o členstvo v Aliancii by museli prijať obe krajiny, povedal Scholz. "Pre nás je ale jasné: Ak by sa tieto dve krajiny rozhodli, že chcú patriť k NATO, môžu rátať s našou podporou," vyhlásil spolkový kancelár. O podpore zo strany Berlína uistil Scholz aj nezávisle od členstva týchto dvoch krajín v Severoatlantickej aliancii či v čase, kým sa o takomto členstve bude rozhodovať, spresňuje DPA.

Švédsko a Fínsko sa usilujú o vstup do NATO 

Predsedníčky vlád Švédska a Fínska sa predtým zúčastnili na rokovaní nemeckého spolkového kabinetu. V oboch krajinách prebieha od vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu úsilie o vstup do NATO, konštatuje DPA. Generálny tajomník tejto vojenskej aliancie Jens Stoltenberg im už v prípade podania žiadosti o členstvo prisľúbil rýchle prijatie.

Chorvátsky prezident chce vetovať vstup Fínska do NATO

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje na najbližšom summite NATO vetovať prípadnú pozvánku Severoatlantickej aliancie pre Fínsko. Informuje o tom agentúra HINA.

"Ako hlava štátu zastupujúca Chorvátsko na summite NATO budem vetovať túto pozvánku, ak bude predložená na tejto úrovni," vyhlásil Milanovič na tlačovej konferencii v chorvátskom meste Vukovar. Chorvátsky prezident si však nie je istý, či sa mu podarí prinútiť chorvátskeho veľvyslanca pri NATO, aby prijal jeho postoj a vetoval pozvánku pre Fínsko, ak bude predložená na úrovni veľvyslancov. Summit Severoatlantickej aliancie v Madride sa uskutoční 28. – 30. júna.

Viac o téme: PodporaVstupNemeckoNATOŠvédskoFínskoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu