Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Začiatok tradičného lovu tuleňov v Kanade poznačila tragédia

Útek o život. Nešťastný tuleň však lovcovi neunikol... Zobraziť galériu (2)
Útek o život. Nešťastný tuleň však lovcovi neunikol... (Zdroj: SITA)

CAPE BRETON - Ľadová krajina, tulene a krv. Tak vyzerá severné pobrežie Kanady v provincii Nova Scotia, kde sa na lov tuleňov vybrali desiatky rybárov. Ledva však začali a už ich postihla tragédia - lov museli cez víkend prerušiť po tom, čo sa potopila jedna z lodí. Najmenej traja ľudia, ktorí niekoľko hodín predtým zabíjali tulene, sami zomreli v ľadových vodách Zálivu svätého Vavrinca.

Začiatok loveckej sezóny poznačilo nepriaznivé počasie. V piatok sa vydalo na lov 16 lodí s cieľom zabiť až 275-tisíc tuleňov, ktoré povolila vláda v rámci znižovania premnoženého počtu týchto arktických zvierat. V sobotu nadránom však jedna z menších lodí vyslala signál SOS po tom, čo prišla o kormidlo. Pri jej odťahovaní kanadskou pobrežnou strážou sa však vo vlnách prevrátila.

Záchranári stihli vytiahnuť dvoch ľudí, no traja sa utopili a jeden ostal nezvestný. Tragédia poznačila lov. „Ešte včera bolo vonku 16 lodí, ale dnes sa kvôli tej nehode väčšina vrátila na ostrov Magdalen,“ uviedol Michael Plamondon z úradu pre rybárčenie. Na mori ostali len tri lode a lov pokračuje veľmi pomaly. Okrem počasia spôsobuje problémy aj hrubý ľad, ktorý má túto zimu väčšiu hrúbku ako inokedy a lode v ňom viaznu.

Lov komplikovalo zlé počasie a hrubý ľad. Jedna z lodí sa vo vlnách prevrátila.
Začiatok tradičného lovu tuleňov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu