Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Lietadlo pre Betancourtovú je pripravené

Íngrid Betancourtová
Íngrid Betancourtová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Lietadlo typu Falcon 900 parkuje na vojenskej základni v Cayenne vo francúzskom zámorskom regióne Francúzska Guyana a je pripravené kedykoľvek vzlietnuť pre francúzsko-kolumbijskú rukojemníčku Íngrid Betancourtovú, pokiaľ by ju rebeli po šiestich rokoch zadržiavania prepustili na slobodu, informovala v nedeľu francúzska tlač.

"Nemáme zatiaľ žiadne správy o nadchádzajúcom prepustení, nechceme však nechať nič na náhodu," povedal francúzsky vládny zdroj pre týždenník Journal du Dimanche. Správa prišla po nedávnych vyjadreniach Betancourtovej bývalého manžela Fabrica Delloya, ktorý sa obáva, že jeho niekdajšia žena "buď umiera, alebo je už mŕtva".

Francúzsko sa aktívne zúčastňuje na riešení rukojemníckej krízy od roku 2002, kedy ľavicoví povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) uniesli francúzsko-kolumbijskú političku Íngrid Betancourtovú počas jej predvolebného boja o prezidentský post v Kolumbii. S vládou prezidenta Alvara Uribeho vedú rebeli prerušované mierové rozhovory od decembra 2005. Bogota neustále požaduje prepustenie všetkých zadržiavaných rukojemníkov, ktorých počet sa odhaduje na 750. Kolumbijská vláda považuje FARC za teroristickú skupinu a drogový kartel. EÚ ho dala na listinu teroristických organizácií v júni 2002, pár mesiacov po únose Íngrid Betancourtovej. FARC, ktoré majú až 17 tisíc členov, sú najväčšou povstaleckou skupinou v Kolumbii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu