Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Muža odsúdeného za vraždu syna nemeckého exprezidenta našli mŕtveho

Fritz von Weizsäcker
Fritz von Weizsäcker (Zdroj: FOTO TASR/DPA )

BERLÍN - Muža, ktorý bol v roku 2019 odsúdený za vraždu syna bývalého nemeckého prezidenta Richarda von Weizsäckera, našli mŕtveho v psychiatrickom zariadení, kde bol hospitalizovaný. Podľa agentúry AP o tom v piatok informovala príslušná prokuratúra.

Muž, identifikovaný na základe nemeckých zákonov len ako Gregor S., bol v júli 2020 usvedčený z vraždy a pokusu o vraždu a odsúdený na 12 rokov odňatia slobody. Berlínska prokuratúra podľa agentúry DPA uviedla, že ho našli mŕtveho 18. apríla v nemocničnej izbe na psychiatrickom oddelení. O príčine smrti neboli uvedené žiadne podrobnosti, ale nič nenasvedčuje cudziemu zavineniu.

Lekár Fritz von Weizsäcker bol dobodaný na smrť

Lekár Fritz von Weizsäcker bol dobodaný na smrť v novembri 2019 počas verejnej prednášky o chorobách pečene, ktorú mal na svojej domovskej klinike Schlosspark v berlínskej štvrti Charlottenburg. Policajt mimo služby, ktorý sa pokúsil útočníka zastaviť, bol vážne zranený, pripomenula AP.

Prokuratúra v čase súdneho procesu uviedla, že obžalovaný konal z nenávisti voči bývalému nemeckému prezidentovi, ktorý však zomrel už v roku 2015.  Obžalovaný exprezidenta vinil z použitia chemickej látky známej ako Agent Orange počas vojny vo Vietname. Richard von Weizsäcker totiž kedysi pracoval pre nemeckú chemickú spoločnosť, ktorá - podľa páchateľa útoku - pomáhala vyrábať defoliant používaný americkými jednotkami. Osoby, ktoré boli tejto chemikálii vystavené, mali vážne zdravotné problémy. Fritz von Weizsäcker bol jedným zo štyroch detí bývalého primátora západného Berlína a šiesteho prezidenta Nemeckej spolkovej republiky Richarda von Weizsäckera (1984 – 1994). 

Viac o téme: PrezidentNemeckoBerlínRichard von Weizsäcker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu