Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severokórejský vodca odmenil hlásateľku: Za vernú službu diktátorovi dostala luxusnú vilu!

Ri Čchon-hi dostala za vernú službu režimu luxusnú rezidenciu
Ri Čchon-hi dostala za vernú službu režimu luxusnú rezidenciu (Zdroj: YouTube/BBC News)

PCHJONJANG - Najznámejšia severokórejská hlásateľka Ri Čchon-hi dostala za svoju službu pre štátnu televíziu luxusnú rezidenciu, ktorú jej osobne odovzdal vodca KĽDR Kim Čong-un. Sedemdesiatdvaročná moderátorka pracuje v televízii už polstoročie a svojím zvučným a emóciami nabitým prejavom sa preslávila aj za hranicami Severnej Kórey.

"Kim povedal, že nie je nič, čo by neurobil pre národný poklad, akým je (Ri Čchon-hi), ktorá pracuje ako revolučná hlásateľka strany už viac ako 50 rokov od svojej mladosti," uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Kim sám hlásateľku novým domom previedol a tá potom médiám povedala, že so svojimi príbuznými strávila noc v slzách "hlbokej vďačnosti za dobrodenie, ktoré jej strana preukázala".

"Tým, že Kim Čong-un dáva darom domy tým, ktorí sú mu verní, si chce poistiť ich lojalitu a vnútornú jednotu. Ri Čchon-hi medzi takých ľudí jednoznačne patrí, pretože mu pomáhala šíriť víťazoslávne správy o jadrových a raketových testoch a slúži mu ako akási hlásna trúba," povedal juhokórejský analytik Mun Song Muk.

Ri Čchon-hi vďaka svojej pravidelnej prítomnosti na televíznej obrazovke patrí k najznámejším tváram režimu a dostáva sa jej podobného zaobchádzania, akoby patrila k najvyšším vládnym kruhom. Vlani sa napríklad jej blízke vzťahy s Kimom prejavili počas vojenskej prehliadky, na ktorú sa pozerala z pódia bok po boku severokórejského vodcu a počas ktorej mu položila ruku na rameno a čosi mu šepkala do ucha, napísala agentúra AP.

Melodramatický štýl prednesu moderátorky, ktorá vystupuje takmer výhradne v jasne ružovom tradičnom odeve, niekedy budí na Západe posmech. Ri totiž správy číta z papiera a často s takmer divadelnou kadenciou. Hojne zdieľané bolo aj jej oznámenie o úmrtí Kim Čong-ila, počas ktorého sa v roku 2011 pred kamerami takmer rozplakala.

Viac o téme: HlásateľkaKim Čong-unSeverná KóreaRi Čchon-hi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu