Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty siedmy (1. apríl 2022)

Vojna na Ukrajine pokračuje Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine pokračuje (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

KYJEV - Vojna na Ukrajine sa napriek mierovým rokovaniam neskončila. Rusi povolali vojakov, ktorí pôsobili v Gruzínsku a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj očakáva zintenzívnenie bojov na východe krajiny. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Na videu bol zachytený výbuch ropného skladu v meste Belgorod, Rusko z toho obvinilo Ukrajinu

Na videu bol zachytený výbuch ropného skladu v meste Belgorod, Rusko z toho obvinilo Ukrajinu (Zdroj: YouTube/Militarnyi Videonews)

ONLINE

21:02 Minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba po rozhovore s Anthonym Blinkenom oznámil nové zásahy do ruskej ekonomiky, obchodu a finančného systému.

21:00 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z používania klamstiev a nepravdivých informácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

"Je zrejmé, že (Putin) verí tomuto falošnému príbehu, ktorý hovorí svetu," povedala politička v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN. Podľa jej slov Putina na šírenie klamstiev upozornili aj nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

20:30 Starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko v piatok vyhlásil, že bombardovanie satelitných mestečiek v blízkosti hlavného mesta prebieha napriek sľubom Ruska, že z tejto oblasti stiahne svojich vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

20:25 Útočníci z územia Krymu vypálili 3 rakety z komplexu Iskander a zasiahli ich na osadu v Odeskej oblasti, sú tam zranení - predseda regionálnej štátnej správy Maxim Marčenko.

20:20 Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov poprel účasť Ukrajiny na nálete na ropný sklad v Belgorode: „Na území Belgorodskej ľudovej republiky chápu, že výbuchy, ktoré sa dnes odohrali v Belgorode, sa môžu stať v celom Rusku."

20:00 Rusko chce vyvolať globálnu potravinovú krízu. Rusko blokuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov námornou blokádou, uviedol premiér Denys Shmyhal. Dodal, že Rusko zámerne ničí ukrajinské sýpky.

19:20 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov v piatok večer poprel, že Kyjev stál za útokom na sklad paliva v ruskom Belgorode. Informovala o tom agentúra Reuters. "Z nejakého dôvodu (Rusi) hovoria, že sme to urobili my, avšak podľa našich informácií to nezodpovedá realite," povedal Danilov.

19:00 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v piatok oznámil, že odložil pokus o evakuáciu civilistov z Rusmi obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. Správu sme prevzali od stanice BBC. "Tím MVČK, ktorý bol v piatok na ceste do Mariupola, aby uľahčil bezpečný prechod civilistov, sa musel vrátiť do Záporožia po tom, čo mu opatrenia a podmienky znemožnili pokračovať," uviedol MVČK.

18:40 Ruským hasičom sa podarilo lokalizovať požiar ropného skladu v Belgorode.

17:40 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že v telefonáte s ruským lídrom Vladimirom Putinom znovu vyzval na stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

17:30 V Záporožskej oblasti prebehla výmena zajatcov. Prepustených bolo 86 ukrajinských vojakov vrátane 15 žien.

17:05 Ruské sily si zriadili vojenské stanovište v kostole severozápadne od Kyjeva a využívajú ho ako štartovací bod pre útoky na ukrajinskú metropolu. V piatok to povedal vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Vojaci sú umiestnení na pozemku kostola aj v okolitej obytnej oblasti," dodal predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity a bez uvedenia dôkazov. Povedal, že informácie pochádzajú z odtajnených spravodajských materiálov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu