Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šéf ukrajinskej rozviedky: Hrozí kórejský SCENÁR! Rusko sa nás snaží rozdeliť, separatisti chystajú referendum

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

KYJEV - Rusko sa snaží rozdeliť Ukrajinu na dve časti s cieľom vytvoriť Moskvou kontrolovaný región po tom, ako sa mu nepodarilo ovládnuť celú krajinu. Uviedol to v nedeľu šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

Informovali o tom televízie Sky News a denníka The Guardian. Podľa ruských agentúr sa proruskí separatisti chystajú čoskoro zorganizovať referendum o pripojení k Rusku, uviedol vodca LĽR Leonid Pasesčnik. Ukrajina ho však uznávať nebude.

Vojna na Ukrajine podľa prognózy zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rusko chce na Ukrajine kórejský scenár, uviedol generál

Podľa vedúceho Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR MOU) existujú dôvody domnievať sa, že Rusko zvažuje pre Ukrajinu "kórejský" scenár, teda vytvorenie deliacej čiary medzi okupovanými a neokupovanými oblasťami krajiny.

Šéf ukrajinskej rozviedky: Hrozí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

"V skutočnosti je to pokus vytvoriť na Ukrajine Severnú a Južnú Kóreu," uviedol brigádny generál Budanov vo vyhlásení. Dodal, že Ukrajina čoskoro spustí na Ruskom okupovanom území "gerilovú vojnu".

Proruskí separatisti v Luhansku chystajú referendum o pripojení k Rusku

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR), ktorú uznáva len Moskva, sa chystajú čoskoro zorganizovať referendum o pripojení k Rusku. Podľa ruských agentúr to dnes v Luhansku povedal vodca LĽR Leonid Pasesčnik. Kyjev dal hneď v reakcii najavo, že referendum uskutočnené Rusmi na okupovanom území bude neplatné. Podobný postup Kremeľ zvolil v roku 2014, keď nakoniec oznámil medzinárodne neuznávanú anexiu ukrajinského Krymu.

Šéf ukrajinskej rozviedky: Hrozí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

"Myslím, že v najbližšom čase sa na území republiky bude konať referendum, pri ktorom ľudia uplatnia svoje absolútne ústavné právo a vyjadria svoj názor na pripojenie k Ruskej federácii. Z nejakého dôvodu som presvedčený, že presne tak to bude," vyhlásil dnes Pasečnik podľa agentúry TASS.

Falošné referendá na okupovaných územiach sú neplatné

"Všetky falošné referendá na dočasne okupovaných územiach sú neplatné a nebudú mať žiadnu právnu váhu," uviedol podľa agentúry Reuters vo vyhlásení hovorca ukrajinskej diplomacie Oleg Nikolenko. "Namiesto toho bude Rusko čeliť ešte silnejšej reakcii medzinárodného spoločenstva, čo len prehĺbi jeho globálnu izoláciu," dodal.

Je veľmi pravdepodobné, že podobný scenár pripravujú aj separatisti v susednej takzvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR). Rusko pred ôsmimi rokmi čoskoro po zvrhnutí vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča vojensky obsadilo Krymský polostrov, ktorý potom po kontrolovanom referende anektovalo. Ešte toho istého roku potom vojensky podporilo vzburu separatistov na Donbase. Moskva tento rok vo februári uznala nezávislosť, ktorú vodcovia proruských vzbúrencov v Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili vlani. Ruský prezident Vladimir Putin príslušný dekrét podpísal 21. februára, teda tri dni pred začatím invázie na Ukrajine.

Viac o téme: RuskoKóreaVojenská rozviedkaVojna na UkrajineKyrylo Budanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu