Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Japonsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,3: Úrady varujú pred cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

TOKIO - Východnú časť Japonska zasiahlo v stredu zemetrasenie s magnitúdou 7,3. Úrady vydali varovanie pred cunami. Informovala o tom agentúra AP.

Bezprostredne neboli hlásené ani obete, ani materiálne škody. Podľa agentúry DPA Japonská meteorologická agentúra vydala varovanie pred cunami pre prefektúry Fukušima a Mijagi. Podľa agentúry AP meteorologická agentúra uviedla, že epicentrum zemetrasenia bolo 60 kilometrov pod morským dnom.

V jadrovej elektrárni Fukušima 1 na severovýchodnom pobreží Japonska došlo v marci 2011 k vážnej havárii po mohutnom zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných obrovských vlnách cunami. Zemetrasenie si vyžiadalo takmer 20.000 obetí. 

Hlásili výpadky elektriny

V regióne Kantó zostali v dôsledku zemetrasenia bez elektriny viac ako dva milióny domácností, z toho 700.000 domácností v hlavnom meste Tokio, uviedol dodávateľ elektriny TEPCO. Dodávky elektriny v japonskej metropole postupne obnovujú. Na severovýchode krajiny bolo bez elektriny 156.000 domácností, uviedla regionálna energetická spoločnosť Tohoku Electric Power. "Hlásenia zaplavili políciu a záchranné zložky vo Fukušime a v Mijagi. Robíme, čo je v našich silách, aby sme vyhodnotili rozsah škôd," povedal hovorca vlády Hirokazu Macuno.

Podľa verejnoprávnej stanice NHK zaznamenali v meste Išinomaki v prefektúre Mijagi 20-centimetrovú vlnu cunami. Na zverejnených televíznych záberoch bolo vidieť určité škody na budovách na severovýchode krajiny. V meste Sendai sa zrútila kamenná stena hradu Aoba. V dôsledku zemetrasenia sa severne od mesta Fukušima vykoľajil rýchlovlak šinkansen, uviedla železničná spoločnosť JR East. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia.

Viac o téme: CunamiVarovanieZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu