Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výnimočný stav vo Východnom Timore potrvá ešte mesiac

DILI - Výnimočný stav vo Východnom Timore, ktorý vyhlásili po februárových pokusoch o atentát na prezidenta a premiéra, predĺžili o jeden mesiac. Parlament schválil predĺženie v nedeľu na žiadosť úradujúceho prezidenta Fernanda Lasamu de Araúja.

Výnimočný stav, počas ktorého je zakázané zhromažďovanie a nočné vychádzanie, sa mal skončiť práve v nedeľu. Podľa de Araúja je situácia do značnej miery stabilná, bezpečnosť v niektorých západných okresoch je však naďalej "krehká".

Prezidenta Josého Ramosa-Hortu 11. februára postrelili pred vlastnou rezidenciou, kde jeho ochrancovia následne zabili známeho povstaleckého vodcu Alfreda Reinada. O hodinu neskôr útočníci začali strieľať na kolónu premiéra Xananu Gusmaa, ktorý vyviazol bez zranení. Zraneného Ramosa-Hortu previezli do Austrálie, kde ho museli niekoľkokrát operovať.

Februárové útoky boli náhlym vyvrcholením sporu medzi vládou a niekoľkými stovkami bývalých vojakov, ktorých v roku 2006 prepustili potom, ako začali štrajkovať na protest proti údajnej diskriminácii. Polícia stále pátra po viacerých povstalcoch podozrivých z účasti na útokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu