Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Izrael podnikol raketový útok v Sýrii: Zničili sklad zbraní milícií podporovaných Iránom

Izraelské rakety zachytil sýrsky protivzdušný ochranný systém. Zobraziť galériu (2)
Izraelské rakety zachytil sýrsky protivzdušný ochranný systém. (Zdroj: Profimedia.sk)

JERUZALEM/DAMASK - Pri izraelských raketových útokoch zahynuli v pondelok neďaleko sýrskeho hlavného mesta Damask najmenej dvaja civilisti, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na sýrske štátne médiá. Izrael podnikol útoky okolo 5.00 h miestneho času (4.00 h SEČ) a zasiahol pozície južne od hlavného mesta, uviedla sýrska agentúra SANA s odvolaním sa na vojenský zdroj.

VIDEO Izraelské rakety zachytil protivzdušný obranný systém Sýrie:

Protivzdušná obrana v Sýrii reaguje na izraelské raketové útoky neďaleko Damasku (Zdroj: Profimedia)

"Naše systémy protivzdušnej obrany zachytili rakety a väčšinu z nich zostrelili... Zahynuli dvaja civilisti a vznikli materiálne škody," dodal zdroj.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že rakety zasiahli "sklad zbraní a munície prevádzkovaný milíciami podporovanými Iránom v blízkosti medzinárodného letiska v Damasku". SOHR dodalo, že úmrtia civilistov nemôže potvrdiť.

Podľa SOHR Izrael podnikol od začiatku roka nálety v Sýrii najmenej sedemkrát. Minulý mesiac zahynuli pri izraelských náletoch v blízkosti hlavného mesta dvaja sýrski vojaci a štyria bojovníci milícií podporovaných Iránom, dodalo SOHR.

Stovky útokov od roku 2011

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael podnikol v krajine stovky leteckých útokov zameraných na vládne pozície, ako aj na Iránom podporované sily i bojovníkov šiitského militantného hnutia Hizballáh.

Izraelská armáda útoky obhajuje ako nevyhnutné opatrenie, aby zabránila Iránu – svojmu úhlavnému nepriateľovi – získať oporu na prahu židovského štátu. Konflikt v Sýrii sa začal brutálnym potlačením pokojných protestov. Zapojili sa doňho cudzie mocnosti a globálni džihádisti. Vyžiadal si takmer 500.000 ľudských životov.

Čo s tým má Rusko?

Niekoľko dní po invázii na Ukrajinu ruské veľvyslanectvo v Izraeli oznámilo, že vojenská koordinácia s Izraelom v Sýrii bude pokračovať a vysokí ruskí vojenskí predstavitelia budú o nej denne diskutovať. "Tento mechanizmus sa ukázal ako účinný a bude fungovať aj naďalej," uviedlo ruské veľvyslanectvo.

Oznámenie bolo vydané po tom, čo Rusko vyjadrilo nespokojnosť s izraelskými vyhláseniami o vojne na Ukrajine a po tom, čo bol izraelský veľvyslanec v Rusku Alex Ben-Zvi predvolaný na objasnenie. 

Izraelský premiér Naftali Bennett
Zobraziť galériu (2)
Izraelský premiér Naftali Bennett  (Zdroj: SITA/Emil Salman/Pool Photo via AP)

Prekvapivý je aj postoj jednotlivých členov izraelskej vlády, kým premiér Naftali Bennett niekoľkokrát vyzval na ukončenie vojny, no explicitne nepomenoval ani Rusko a ani Putina v rámci odsúdenia invázie. Odlišný už bol minister zahraničných vecí Yair Lapid, ktorý ruskú inváziu jasne odsúdil.

Viac o téme: Raketaútok RuskoSýriaIzraelVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu