Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajina smúti! Pilot Alexander Oksančenko padol v boji za svoju vlasť: Patril medzi absolútnu svetovú špičku

Jeden z najlepších pilotov na svete Alexander Oksačenko zahynul pri obrane Kyjeva. Zobraziť galériu (2)
Jeden z najlepších pilotov na svete Alexander Oksačenko zahynul pri obrane Kyjeva. (Zdroj: Facebook/European Airshows)

KYJEV - Plukovník Oleksandr „Grey Wolf“ Oksanchenko, ktorý bol v rokoch 2013-2018 predvádzacím pilotom ukrajinského letectva Flanker, prišiel v piatok večer o život, keď jeho lietadlo zostrelila nad Kyjevom ruská protivzdušná obrana.

Ukrajinský plukovník Alexander Oksančenko, pilot ukrajinského letectva Suchoj Su-27 Flanker v rokoch 2013-2018, zahynul v leteckej bitke o Kyjev. Patril medzi najlepších bojových pilotov na svete. Podľa Perild.com zomrel Oksanchenko v boji, keď sa snažil vo vzduchu upútať pozornosť nepriateľských lietadiel a znemožniť im tak útok na pozemné ciele. Prezident Volodymyr Zelenskyj mu posmrtne udelil titul "Hrdina Ukrajiny". Oznámilo to velenie vzdušných ozbrojených síl Ukrajiny.

Trosky, zničené budovy a množstvo práce: Šokujúce zábery po bombardovaní Charkova! (Zdroj: FB / ДСНС України)

"Plukovník Alexander Oksančenko, Hrdina Ukrajiny, zomrel v leteckej bitke, keď odvrátil pozornosť nepriateľských lietadiel... Veľká škoda, že si už nemôže prevziať vyznamenanie 'Hrdina Ukrajiny'...Hrdinom bude pre mňa navždy," napísala Lana Borisová na Facebooku.

 

Сказати, що я шокована, це нічого не сказати... Полковник Олександр Оксанченко, віднині Герой України посмертно,...

Posted by Lana Borisova on Monday, February 28, 2022

Patril k svetovej špičke 

Podľa Operation APU na sieti Telegram mal Oksančenko na svojom konte viac ako dvetisíc letových hodín a bezchybný výkon pri najťažších prvkoch počas akrobatických manévrov. Preslávil sa akrobatickými letmi na leteckých dňoch SIAF, The Royal International Air Tattoo, International Airshow (2017) či Czech International Air Fest.

Jeho rukopis a štýl predvádzania akrobacie sú dnes známe po celom svete. Plukovník Alexander Oksančenko je právom považovaný za jedného z najlepších akrobatických pilotov bojových lietadiel, napísal The Aviation Geek Club.

Smutnú správu potvrdila European Airshows na svojej facebookovej stránke s nasledovným popisom: "Dnes ráno sme z Ukrajiny dostali mimoriadne šokujúce a smutné správy. Plukovník Alexander 'Sivý Vlk' Oksančenko, ktorý bol v rokoch 2013-2018 predvádzacím pilotom ukrajinského letectva Flanker, prišiel v piatok večer o život, keď jeho lietadlo zostrelila ruská protivzdušná obrana nad Kyjevom."

 

We have received some extremely shocking and sad news from Ukraine this morning. Colonel Oleksandr “Grey Wolf”...

Posted by European Airshows on Monday, February 28, 2022

Plukovník Oksančenko bol nielen veľmi skúseným pilotom, ktorý získal množstvo ocenení za najlepší letecký prejav na mnohých podujatiach po celej Európe, ale aj skutočným fanúšikom leteckých dní. Napriek tomu, že koncom roka 2018 opustil aktívnu službu a vstúpil do zálohy, dobrovoľne zostal v ukrajinskom tíme Flanker Solo Display Team ako tréner. Cestoval s ním počas sezóny 2019, ktorá bola pre tím zároveň poslednou. Ako dôchodca sa rozhodol brániť svoju krajinu pred ruskou inváziou a zaplatil za to najvyššiu cenu. 

Viac o téme: VojnaLetectvoUkrajinaUkrajina v krízeAlexander Oksančenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu