Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taiwan: Prezidentské voľby vyhral opozičný kandidát

Víťaz prezidentských volieb Ma Jing-ťeou.
Víťaz prezidentských volieb Ma Jing-ťeou. (Zdroj: SITA)

TCHAJ-PEJ - Za nového taiwanského prezidenta si v sobotu občania tohto ostrova zvolili kandidáta opozičnej strany Kuomintang (KMT) Maa Jing-ťeoua. Svojho protikandidáta, predsedu vládnucej Demokratickej pokrokovej strany Franka Chsiecha, porazil o takmer 17 percentuálnych bodov.

"Gratulujeme Maovi Jing-ťeouovi k volebnému víťazstvu," citujú médiá slová predsedu ústrednej volebnej komisie Čchanga Čcheng-siunga. Ma získal podľa komisie 58,45, Chsiech 41,55 percenta hlasov. Volebná účasť bola podľa ústrednej volebnej komisie 75-percentná.

Voliči rozhodovali o nástupcovi nepopulárneho prezidenta Čchena Šuej-piena. Kandidáti sa v kampani sústredili najmä na problematické vzťahy s Čínou, ktorá považuje Taiwan za svoje územie a varuje pred formálnym vyhlásením jeho nezávislosti. Obaja prezidentskí kandidáti pritom sľubovali, že nebudú pokračovať v konfrontačnej politike súčasného prezidenta.

Súbežne s prezidentskými voľbami sa v sobotu na Taiwane konali aj dve referendá o vstupe krajiny do OSN, obe však boli neplatné, keďže sa na nich nezúčastnila potrebná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Na referende o členstve v OSN pod názvom Taiwan sa zúčastnilo podľa ústrednej volebnej komisie okolo 5,5 milióna, na referende o členstve v OSN pod názvom Čínska republika len 4,9 milióna voličov. V oboch referendách bola na to, aby boli platné, potrebná účasť najmenej 8,5 milióna oprávnených voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu