Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Kyjev opúšťajú tisíce Ukrajincov! Zachvátila ich panika, cesty a stanice sú preplnené

Ľudia v Kyjeve stoja v zápchach smerom na západ krajiny
Ľudia v Kyjeve stoja v zápchach smerom na západ krajiny (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - Hlavné mesto Ukrajiny zachvátila panika. Po bombových útokoch a mohutnej invázii ruskej armády na Ukrajinu sa v Kyjeve tvoria zápchy, ľudia sa ukrývajú na staniciach metra, z bankomatov si vyberajú všetky peniaze z účtov. Mnoho ľudí opúšťa Kyjev a smerujú na západ.

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala vo štvrtok skoro ráno. Obyvatelia sa preto už od rána pokúšajú opustiť krajinu. Diaľnice v okolí metropoly Kyjev sú upchaté a rovnaký pohľad sa naskytá na železničné stanice plné ľudí. Rapídna zmena situácie nastala len niekoľko hodín po tom, ako sa ruskí vojaci presunuli na tankoch cez hranicu s Bieloruskom. Tá je vzdialená od Kyjeva zhruba 50 kilometrov.

Vojnový konflikt je na celom území Ukrajiny v tejto chvíli už nespochybniteľný, i keď mnohí Ukrajinci ešte včera nechceli veriť tomu, že Putin sa skutočne chystá na ofenzívu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v krajine výnimočný stav. Obyvatelia sa preto rýchlo presúvajú na západnú hranicu, aby unikli postupujúcim ruským tankom. V Kyjeve a ďalších väčších mestách bolo počuť výbuchy. Zábery z Kyjeva ukazujú, ako sa Ukrajinci počas hlasných sirén snažia čo najrýchlejšie opustiť mesto. Na účtoch v bankách nezostali takmer žiadne peniaze, niektorí sa zastavovali na čerpacích staniciach, aby si spravili zásoby benzínu. 

Na jednej zo staníc metra v Kyjeve boli spozorované dlhé rady ľudí, ktorí sa pokúšali dostať do vlakov, aby utiekli z mesta. Niektorí práve mierili na stanicu, aby našli útočisko. 

Ukrajinci s batožinou a osobnými vecami hromadne opúšťajú Kyjev (Zdroj: profimedia.sk)

Ľudia sú zhrození. Nevedia, čo majú robiť. "Kde mám utiecť? Kam mám ísť? Povedzte mi to, prosím," plakala jedna žena. Sklamanie, panika a chaos v uliciach Kyjeva sprevádza obyvateľstvo, ktoré sa snaží pred vojnou schovať alebo utiecť.

Putinov príhovor 

Ruský prezident Vladimír Putin oznámil v dnešných skorých ranných hodinách počas televízneho vstupu, že krok Ruska je reakciou na hrozby z Ukrajiny. Rusko sa podľa neho nebude snažiť o okupáciu Ukrajiny. "Zodpovednosť za krviprelievanie nesie ukrajinský režim," informoval. Zároveň varuje aj ostatné krajiny, že akýkoľvek pokus o zasiahnutie do ruských akcií povedie k následkom, ktoré ešte nikdy nezažili. 

Reakcia na národnú jednotu Ukrajiny?

Ukrajinci minulý týždeň na počesť národnej jednoty mávali ľudia po celej krajine ukrajinskými vlajkami. Západné médiá v tom čase informovali, že žiadne sľubované stiahnutie ruských jednotiek z pohraničia sa nekoná. Na kyjevskom štadióne Olimpijskij rozvinuli ľudia 650-metrovú vlajku, zatiaľ čo ďalšia bola vyvesená v nákupnom centre v Kyjeve. Vo vládou kontrolovanej časti ukrajinského východného regiónu Luhansk, kde od roku 2014 prebieha vojna s Ruskom podporovanými separatistami, obyvatelia natiahli cez ulicu ďalšiu obrovskú vlajku.

Zvuk vzdialených výbuchov ruskej invázie bol zachytený v priamom prenose americkej stanice CNN. Reportér Matthew Chance si obliekol nepriestrelnú bundu.

Guterres prosí Putina o zastavenie invázie 

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že ruský útok na Ukrajinu bol najsmutnejším momentom jeho päťročného funkčného obdobia. Putina vyzval, aby stiahol svoje jednotky. "V mene ľudskosti nedovoľte, aby sa v Európe rozpútala najhoršia vojna od začiatku 21. storočia, ktorá nepostihne len Ukrajinu. Jej dosah v rámci globálnej ekonomiky nedokážeme ani predvídať," uviedol. 

Viac o téme: VojnaUkrajinaKyjevUkrajina v krízeInvázia na ukrajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu